FUGLEDØD: Det startet med en tur for en som var ute med hunden, og vedkommende sluttet å talle da det ble passert 16 døde lomvi rundt strandområdene på Viste.

Siden kom det flere tips – noe som igjen har ført til at kommunen har tatt grep og vært nede ved Viste og samlet inn alle de døde fuglene som har drevet i land.

Det er fuglearten lomvi det er snakk om, en fugleart som er rødlistet. Her fotografert utenfor Vistnes i vinterdrakt. Foto: Stein Tofte

Lomvi er fuglearten det er snakk om. Arten er rødlistet og utrydningstruet.

Vi sjekket med Stein Tofte, som kan dette. Han er med i det som heter Stavanger og omegn lokallag av Birdlife, men bor i Randaberg.

– Dette er altså lomvi, en fugl som driver omkring på havet. Lomvien lever for en stor del av tobis og sildeyngel, men sulter i hjel når det er dårlig tilgang på mat – og ugunstige værforhold, sier han.

Ugunstige værforhold har det vært den siste tiden.

– Lomvien er en dårlig flyger som kan drive i land i forbindelse med vestavær som vi nettopp hadde i noen dager.

Lomvi, på rekke og rad hadde ikke klart den siste tiden vær – og vind. Foto: Per Thime

Lomvien er en fugl som trives på fuglefjell. Den nærmeste kolonien fra Viste er ute i Sola kommunen, på det som heter Tjørholmane.

– Den nærmeste store kolonien er på Shetland, men dette er en bestand fugl det har stupt av de siste årene, og den er altså rødlistet, sammen med de fleste andre fugler som hekker i fuglefjellet. Årsaken til dette er næringstilgangen – eller mangelen på det, fortsetter Tofte.

For en del år siden var lomvien også regnet som vanlig mat langs deler av kysten.

– Nå er lomvien truet av utryddelse. Den eksisterer ennå i milliontall i nordområdene, men det ser ut som om bestanden av lomvi skal kollapse.

Stein Tofte kan mye om fugler - også om lomvi. Foto: Arkivbilde