HISTORISK: Biskop Anne Lise Ådnøy er denne uken på besøk rundt omkring i Randaberg (hun har vært innom Sande barnehage, Grødem skole, kommunen, næringslivet og menighetene), men det har ikke vært mye besøk av biskopen opp igjennom tidene.

Historiker Birger Lindanger forteller at biskopen var rikest, og det med god margin.

— Før reformasjonen (fram til 1537) eide biskopen nesten halvparten av all eiendom i Randaberg.

Den gang var det Hoskuld Hoskuldsson som var biskop, han regnes for å være den 28. og siste katolske biskopen av Stavanger, fra 1513 til reformasjonen i 1537. Han var også riksråd, og eide blant annet; Tunge, Sande, Vistnes, Goa, 2/3 av Viste, Håland og Dusavika.

Leieavgiften var 20 prosent av hele avlingen.

— Ikke underlig at han var rik, de hadde jo råd til å reise den flotte domkirken i Stavanger, sier Lindanger og avslutter.

— Biskopen eide like mye som alle andre til sammen. Ikke rart da at biskopen hadde råd til å holde sin egen hær. Blant annet var biskopen først på 1500-tallet i krig med abbeden på Utstein kloster.

Wikipedia skriver at en abbed er en leder eller en forstander for et munkekloster, og er munkenes åndelige og verdslige leder. En abbedisse er tilsvarende forstanderinne for et nonnekloster. Abbeden velges av klosterets munker, og vigsles til sitt embete. Et kloster som ledes av en abbed eller abbedisse, kalles abbedi.