STATSBUDSJETTET: Regjeringen foreslo forrige uke å øke tilskuddet til litteratur- og lesetiltak. Utenom dette skal regjeringen komme med en ny strategi for å fremme leselyst hos de yngre.

Det at regjeringen foreslo i neste års statsbudsjett å øke prosjekt- og utviklingsmidler til biblioteksektoren synes Sebastian Jazdzewski er meget positivt.

— Regjeringen kommer med mange gode poeng, og jeg synes det er urovekkende at færre og færre leser bøker, sier Sebastian Jazdzewski. Han mener at tallene er mørke og at mer økonomisk støtte kan hjelpe.

Emilie (f.v.), Silas og Isak liker å lese, og setter pris på lesekonkurranser som Sommerles. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

Ipsos leserundersøkelse for barn og unge viser nemlig at 32 prosent av gutter mellom 16 og 19 år ikke leste en eneste bok i 2021. Undersøkelsen viser samtidig at eldre barn leser mindre enn yngre, og guttene mindre enn jentene.

Svarene på undersøkelsen viser også at foreldrene leser mindre for barna sine enn tidligere.

— På den annen side så ser vi jo en del positive tegn, som årets Sommerles for eksempel. Vi hadde jo fler unge deltakere enn i år enn i fjor.

For å få opp leselysten mener regjeringen det er nødt å være bøker med mer bredde og større kvalitet, samt er tilgangen til barnebøkene nødt til å bli bedre.

— Øke tilskudd til tiltak som fremmer leselyst høres ut som et veldig bra forslag, avslutter Jazdzewski.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen vet ut i fra tallene at det leses færre bøker enn før i Norge. Ipsos leserundersøkelse uroer henne, og håper at den økte pengestøtten vil være med å snu den negative trenden.

– Det å lese gjør oss ikke bare rikere som menneske, det gir oss også kunnskap og innsikt. Lesing og litteratur er viktig for demokratiet vårt, derfor tar vi grep for å styrke feltet, sier Trettebergstuen i pressemeldingen til regjeringen.

Lesekampanjen Sommerles er noe av det Randaberg folkebibliotek har sett hjelper på lysten til å lese. Her fra avsparket for Sommerles i slutten av mai 2022. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

10,6 millioner kroner mer i støtte til litteratur- og leselysttiltak

Den foreslåtte økningen skal fordeles til flere:

  • Leser søker bok: Tilskuddet øker med 1 million kroner til totalt 8,5 millioner kroner. Foreningen arbeider for at alle skal ha tilgang til litteratur, uansett nivå på leser.

  • Foreningen !les: Tilskuddet øker med 1 million kroner til totalt 6 millioner kroner. Foreningen arbeider med tilgang til litteratur, formidling av litteratur og leselyst for alle.

  • Norsk barnebokinstitutt: Tilskuddet øker med 1 million kroner til totalt 17,6 millioner kroner. Organisasjonen arbeider med kunnskapsutvikling, kurs og utdanning på det barnelitterære feltet.

  • Språkrådet: Lønnen øker med 1 million kroner til totalt 46 mill. kroner. Språkrådet arbeider for å fremme norsk språk på utsatte samfunnsområde, og økningen skal gå til oppfølging av språkloven.

  • Norsk bibliotekforening: Tilskuddet øker med 180.000 kroner til totalt 715.000 kroner. Foreningen arbeider med å fremme kunnskap om bibliotekene sine oppgaver i samfunnet.

  • Tildelingen fra spilleoverskuddet til leselysttiltak og litteraturformidling i bibliotek vil bli øke med 5 millioner kroner.

  • I tillegg vil vi tildele særskilte tilskudd til Litteraturhuset i Bergen på 1 million kroner og 400.000 kroner til Litteraturhuset i Fredrikstad i 2022.