– Bobilturister legger igjen penger

President i Norsk Bobilforening, Odd Ørstavik, mener Randaberg så absolutt bør ha et sted for overnatting av bobilturister.

||Odd Ørstavik, 
President Norsk Bobilforening
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over fire år gammel

BOBILER: Randaberg24 hadde før helgen en kommentar om bobilturisme i Randaberg og steder de kan parkere - eller mangelen på det.,

<strong>LES OGSÅ: Hvorfor ikke tenke litt nytt, Randaberg?</strong>

Denne uka skal vi forsøke å følge opp saken med både politikere og andre. Først ut er presidenten i Norsk Bobilforening, Odd Ørstavik.

– Alle norske steder bør ha en plass til dette, hvis ikke kjører folk forbi. Nå kjenner jeg ikke Randaberg kjempegodt, men det er steder som er et verdt et besøk. Jeg har selv vært i sentrum i forbindelse med bobilfestivalen som har vært arrangert i flere år, sier han.

Sentrumsnært er best

I Randaberg er det flere steder hvor en oppstillingsplass for bobiler kunne ha vært. Vi nevnte den utslitte grusbanen ved Randaberghallen. Den er sentrumsnær. Men det er flere alternativ.

 Odd Ørstavik, President Norsk Bobilforening

– Uten tvil, og de fleste med bobil vil ligge sentrumsnært. Campingplasser er nok mer beregnet for familie, selv om jeg også benytter meg av disse når det passer, sier han.

I Randaberg er det verken campingplass eller egnet sted å parkere for bobiler, eller campingvogner. Det er mangelvare og bobilene suser bare forbi E39, stort sett. Presidenten i forbundet er sikker på at det ville kommet mange til gode ved opprettselse av en slik oppstillingsplass.

– NHO-undersøkelser anslår at en bobil legger igjen mellom 800-1200 kroner,-  per døgn. Noen hundre kroner i parkering og resten i handel. Det finnes flere byer som har gode erfaringer med dette, blant annet Flekkefjord, sier han.

Har penger - bruker penger

I Flekkefjord hadde man før september i fjor nærmere 4000 bobiler som hadde besøkt byen. Det gir klingende mynt i kassen. Noe byens næringssjef Hans-Egill Berven, heller ikke la skjul på til Avisen Agder.

– Dette er bredt anlagt, det er ikke bare en butikk. Hver bobil representerer i snitt to personer. Det handler om lønnsomhet og bærekraft, sa næringssjefen.

I Randaberg er det satt opp skilt flere steder, hvor det går frem at man ikke skal verken campe eller parkere med bobiler.

– En bør ikke kunne nekte parkering av bobil da dette er en normal personbil, registrert som din og min personbil. Det å campe er kanskje noe mer utfordring, men dersom en ikke vil ha besøk og de penger som legges igjen, så setter man opp slike skilt. Rykte om hvor det er lov og ikke lov sprer seg fort i bobilmiljøet. Jeg tror at alle norske steder med en bobilparkering har positive erfaringer selv om det av og til er oppstartsproblemer, sier Ørstavik.

Råd til kommunen

– Har du et råd til Randaberg kommune om etablering av slike oppstillingsplasser, både for bobiler og campingvogner?

– Ja, få det på plass. En vil se at folk kommer inn og at det lager blest om dere i kommunen. Dere har et fint kulturhus og det er mange som kjører bobil som kunne tenkt seg å besøke dette, samtidig som en overnatter på utsiden eller i nærheten. Bobiler er ikke farlige, det er bare en annen måte å overnatte på. De er ikke direkte konkurrenter til camping eller hotell, de er et supplement. Dess større tilbud, jo mer folk kommer. Slike erfaringer har mange steder i Norge og i utlandet.

Publisert: