POLITIKK: Maria Randeberg er en av flere nye i kommunestyret fra 5. oktober. Det å diskutere og være opptatt av hva som skjer rundt, har hun vært i mange år.

Noe av årsaken til det kan man finne i «heimen», for hennes far var folkevalgt i to perioder da Maria var mindre.

Som vanlig i denne lille miniserien er det faste spørsmål det dreier seg om.

1. Hva var det som gjorde at du engasjerte deg politisk - og hvorfor ble det partiet du nå skal sitte i kommunestyret for?

– Jeg har alltid vært glad i å diskutere og opptatt av det som skjer i samfunnet rundt meg, så interessert i politikk har jeg nok alltid vært. Pappa var folkevalgt for Arbeiderpartiet i 2 perioder da jeg var liten, og dermed vokste jeg på en måte opp med politikken. Jeg kommer fra en familie hvor vi diskuterer saker og ser debatten sammen om kveldene.

Hun fortsetter:

– Mamma er syk med MS og dermed ufør, så jeg vet av personlig erfaring hvor viktig det er med en velferdsstat som stiller opp for de som trenger det - og at vi som kan, faktisk yter etter vår evne. Sosialdemokratiske verdier faller dermed meg, mine verdier og holdninger nært. Da jeg gikk i vg2 i 2015 ble jeg medlem i AUF. I 2018 jobbet jeg som fylkessekretær for AUF i Rogaland. Det banet veien for meg inn i Arbeiderpartiet. Jeg kan lett vitse om at jeg ble "indoktrinert" hjemmefra siden pappa var folkevalgt da jeg var liten, men samtidig er det saker hvor vi er uenige hjemme eller hvor jeg er uenig med partiet. Sånn er det bare. Jeg vet likevel at det er de sosialdemokratiske verdiene jeg brenner for - og selvsagt blir jeg da folkevalgt for Arbeiderpartiet.

2. Hvordan tror du det blir å være en del av kommunestyret?

– Jeg gleder meg til å bli fast medlem av kommunestyret nå, etter å ha vært vara i både kommunestyret og hovedutvalg for nærmiljø og kultur i denne inneværende perioden. Selv om det kjekkeste hadde vært å hatt fast plass i hele perioden vi nå går ut av, synes jeg det har vært fint å få være vara fordi jeg har fått innblikk i hvordan kommunestyret og utvalgene jobber - og hvordan vi som parti jobber inn mot det. Så for min del tenker jeg at det burde bli en smidig overgang inn i fast plass i stedet for å være vara. Så er jeg spent på de nye partisammensetningene i kommunestyret og spent på hvordan kommende periode blir.

Maria Randeberg er klar for å ta fatt som representant for AP i kommunestyret i Randaberg. Foto: Arkivbilde

3. Er du en "taletrengt" politiker?

– Tja, både ja og nei? Tenker det er fint å kunne si noe og delta i diskusjonen i saker der det er nødvendig eller jeg og partiet har sterke meninger om noe. Samtidig synes jeg det verste som finnes er møteplagere som tar til talerstolen uten å egentlig tilføre noe til debatten eller saken. I inneværende periode synes jeg Arbeiderpartiet har vært flinke til å spre sakene på kommunestyremedlemmene våre slik at alle får anledning til å gå opp på talerstolen. Jeg har inntrykk av at alle vi som skal inn i kommunestyret nå, er enige om å ikke ta ordet bare for å ha ordet.

4. På hvilken måte har du forberedt deg på, nå for de neste 4 årene?

– Nei, hvordan forbereder en seg for et 4-årsperspektiv? Valget gikk jo på ingen måte slik vi hadde håpet eller ønsket, men her er det bare å brette opp ermene og gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg forbereder meg på å være tydelig i opposisjon og å jobbe for gjennomslag på god sosialdemokratisk politikk - selv om det kan bli utfordrende med den nye konstellasjonen i kommunestyret. Uansett er jeg veldig motivert og gleder meg til å sitte fast i kommunestyret, avslutter den ferske representanten hun blir fra 5. oktober.