HELSE: Smittsom hjernehinnebetennelse rammer ofte ungdom. Tirsdag 8. august kom den tragiske beskjeden om at en 18-åring som var blitt smittet med hjernehinnebetennelse på russetur i Hellas, døde. Slike tilfeller kan imidlertid unngås ved å tilby ungdom vaksine som beskytter mot smitte.

Det finnes ulike typer vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Den billigste koster 400 kroner kun for selve dosen, og så kan det komme gebyr for å få satt vaksinen. For en 18-åring kan det virke dyrt å måtte betale over 400 kroner for å sette en vaksine. Selv valgte jeg i en alder av 18 år å ikke ta vaksinen, nettopp fordi jeg måtte betale for den selv.

Som samfunn har vi de siste årene stilt opp og tilbudt gratis vaksine mot coronaviruset for å beskytte eldre og syke. Det ble også en periode tilbudt gratis HPV-vaksine til jenter født fra 1991 og utover, som ikke hadde fått vaksinen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. FHI har trukket vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse inn som aktuell for barnevaksinasjonsprogrammet. Frem til det eventuelt skjer er det kommunene selv som må bestemme om dette er noe de skal tilby innbyggerne sine gratis. Vi i Randaberg Arbeiderparti mener det er på sin plass at kommunen tar ansvar og gir denne vaksinen gratis til ungdommene våre. Det har vi råd til.

Det vi derimot ikke har råd til, er å miste en eneste ungdom til hjernehinnebetennelse.

Med hilsen

Maria Randeberg, Randaberg AP