RIKSREVISJONEN: En tredel av stortingspolitikerne som har fått fratredelsesytelse eller etterlønn, har fått for mye penger, ifølge Riksrevisjonen.

Riksrevisjonen har undersøkt stortingsrepresentantenes bruk av pendlerboliger, fratredelsesytelse, etterlønn og reiseutgifter.

Fratredelsesytelse og etterlønn er undersøkt for perioden 2012–2021. Pendlerboliger er undersøkt fra 2009 til 2021, og reiseutgifter er undersøkt i perioden 2018–2022.

Granskningen omfatter rundt 500 nåværende og tidligere stortingsrepresentanter. Riksrevisjonen har også undersøkt hvordan Stortingets presidentskap og administrasjon har forvaltet og kontrollert ordningene og regelverket.

Selve utformingen av ordningene har ikke vært en del av Riksrevisjonens undersøkelse.

Flere politikere har erkjent å ha mottatt for mye etterlønn eller å ha fått pendlerbolig på feil grunnlag.

På listen finner vi én person fra Randaberg, Iselin Nybø (V)

Aftenbladet skriver: Iselin Nybø (V) mottok fratredelsesytelse i perioden 1. oktober–31. desember 2017. Fratredelsesytelsen ble ikke avkortet for annen inntekt i ytelsesperioden. Nybø opptjente i ytelsesperioden inntekt på til sammen 51.623 kroner fra to styrehonorar. Av dette beløpet ble 22.500 kroner utbetalt i ytelsesperioden. Riksrevisjonen er ikke kjent med at Nybø informerte Stortingets administrasjon om annen inntekt i ytelsesperioden.

Nybø har opplyst til Riksrevisjonen at hun ikke er enig i at styrehonorar som er utbetalt etter ytelsesperioden skal føre til avkorting.

– Dersom Riksrevisjonen hadde lagt utbetalingstidspunktet til grunn for avkorting, skulle fratredelsesytelsen bare ha vært avkortet for styrehonoraret på 22.500 kroner, som Nybø fikk utbetalt i ytelsesperioden. Hun har betalt tilbake dette beløpet, heter det i rapporten.

– Riksrevisjonens rapport viser at vår forvaltning av stortingsrepresentantenes ordninger ikke har vært god nok, sier Stortingets direktør Kyrre Grimstad

– Vi vil umiddelbart ta grep for å følge opp de anbefalingene som omhandler forvaltning og kontroll av ordningene, sier Grimstad etter at Riksrevisjonens rapport om stortingsrepresentantenes bruk av pendlerboliger, etterlønn og fratredelseslønn er offentliggjort torsdag.

Rapporten skal behandles av Stortinget.

– Det er avgjørende for tilliten til Stortinget at befolkningen kan være trygge på at det er gode systemer og rutiner for forvaltning av ordningene, og at kritikkverdige forhold avdekkes og ryddes opp i. Dette tar administrasjonen et ansvar for, og det er allerede tatt grep for å bedre vår forvaltning av ordningene og vår informasjon til stortingsrepresentantene om hvilke regler som gjelder, fortsetter Grimstad.

(NTB)