Bøker som anbefales i anledning verdens bokdag

  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

BOKANMELDELSER: I dag er en helt spesiell dag for litteraturen, UNESCO markerer nemlig verdens bokdag.

Dagen blir årlig brukt til å hylle bøker og forfattere, og oppmuntre alle til leseglede.

Historien tar oss tilbake til 23. april 1616, da tre store forfattere døde; Miguel de Cervantes, William Shakespeare og Inca Garcilaso de la Vega.

Fire hundre år senere, i 1995, ble UNESCO Verdens bok- og opphavsrettdag vedtatt på den symbolske dagen. I dag feirer over hundre land verdens bokdag, og Norge er et av landene.

Under kan du lese ukens bokanmeldelser av kriminalromaner, skjønnlitterære romaner og sakprosa.

Graverende avhandling, slik avhandlinger skal skrives.

BOKANMELDELSE: Det er skrevet en rekke bøker om «Stay Behind», men ingen er på langt nær så gjennomarbeidet, omfattende og full av overraskelser som denne.

Geir Arild Høiland og Torstein Bjaaland har virkelig tatt seg bry med å gå i dybden av forsvarets hemmelige militæravdeling fra 1946 til 1990.

Disse to kan hva de skriver om, og har virkelig forkunnskapen svært få har.

Leserne får også vite bakgrunnen til «Stay Behind», som kommer fram innledningsvis.

Bak dette praktfulle bindet ligger det store mengder arbeid både når det kommer til militære dokumenter og intervjuer med tidligere SB-agenter, familiemedlemmer og SB-ledere. Dette er graverende å lese.

Dette er grunnboken eller «Bibelen» for «Stay Behind». I tillegg til stor mengde tekst inneholder den rikelig med bilder.

Det er skremmende å lese hvor lenge «Stay Behind» hadde eksistert før de ble oppdaget. Jeg gleder meg noe så innmari til bind to, for akkurat nå sitter jeg igjen med så mange ubesvarte spørsmål, så jeg håper å få svar på til høsten.

Boken får av meg terningkast 5

Øystein Sørensen nye bok er et fabelaktig dypdykk i norsk historie.

BOKANMELDELSE: «Svik 1940?» åpner med en påstand om Stortingens presidentskap; at mange var villige til å ofre kongen og regjeringen for å sikre avtale med den tyske okkupasjonen. For en start på en innledning, akkurat der var jeg solgt.

Ettergivenheten i 1940 i lys av norsk politisk kultur er hovedfokuset i denne avhandlingen.

Øystein Sørensen lar ingenting være uoppklart når permene smekkes igjen, og er overbevisende i sitt framlegg. Dette er en avhandling som på en enkel måte beskriver starten på det bekmørke kapittelet i Norges historie.

Forfatteren skriver ganske enkelt og konsist, og for en som er historisk interessert flyr disse 280 sider. Sørensen er kunnskapsrik i sitt framlegg, og måtte det komme flere slike fra forfatterens penn.

Du tenker nok kanskje; enda en bok om krigen, men på lik linje med de aller fleste bøker om krigen er det alltid noe nytt som belyses, og av alle historieformidlerne er Øystein Sørensen den av dem som skriver på den letteste måte. Mange historikere skriver tungt, men lang på nær alle, og Sørensen skriver slik det er lett å forstå.

Boken får av meg terningkast 5

Et ord som beskriver Berglund er; et geni.

BOKANMELDELSE: «En skygge på min grav» er nok en original historie ført på papiret av Ingrid Berglund.

Dette er absolutt en leseverdig fortsettelse på serien med dødsboadvokat Oda Krohg, en karakter i norsk krim du garantert vil like.

Som alltid byr Berglund på en drøss av overraskelser. I denne boken har Krohg i oppdrag å følge klare instrukser i en fremtidsfullmakt og fordele boet til en anerkjent advokat og tidligere krigshelt.

Det er beundringsverdig hvordan Berglund plotter. Her får leserne litt av hvert; krigens dager, angiveri, heltemot, svik og kjærlighet. Dette er en altoppslukende leseropplevelse av de sjeldne, og historien bergtok meg fra første side. Kun et ord som beskriver Berglund; et geni.

Boken får av meg terningkast 6

For en fantasi Irving har, trist at dette er finalen, jeg vil ha mer Irving.

BOKANMELDELSE: Til å ha skrevet så mange bøker, har aldri gløden vært sterkere hos Irving.

Forfatteren skriver på en livlig måte, og svært få mursteinsromaner er så givende og drivende så denne. Dette er nærmere 1000 sider ren leselykke fra en fantast av en romanforfatter.

Mesterlig serverer han en absurde scene etter en annen, og det er svært få av Irving sine bøker som er så lette å fordøye som denne. Inntrykkene ligger der og ulmer, men sjokkerer ikke slik han har gjort før.

Irving skriver til tider melankolsk og for det meste elegant, det er en ren fornøyelse å lese hvordan forfatteren endrer ordlyden fra tid til annen gjennom de 960 sidene. Han gir meg også frysninger underveis og du kjenner deg igjen i mye av hva som legges fram, og det på en tilnærmet perfekt måte. Irvings særegne måte å portrettere familier på er legendarisk.

Tusen takk Irving for du ga oss denne boken, måtte du fortsette.

Boken får av meg terningkast 6

Prøver noe nytt og lykkes.

BOKANMELDELSE: «Sommeren før dagen i mars» er slik relasjonsdrama skal skrives, med et snev av spenning.

Har dessverre lest mange mislykkede forsøk, men her lykkes Marit Reiersgård på alle plan.
Kjærligheten hun viser overfor sine karakterer gjør det rørende å lese.

Boken handler om en moderne kvinnes midtlivskrise som gjør noe som får fatale konsekvenser. Du sitter med en klump i halsen, og kjenner virkelig på et sjokk flere ganger i løpet av romanen.

For å ikke gjøre det for bekmørkt, byr forfatteren på humor de aller fleste vil dra på smilebåndet av.

Forfatteren skriver på en livlig måte, med sorgfull tone som ligger bak. Jeg håper vi får flere slike romaner fra Reiersgård.

Boken får av meg terningkast 5

Roar Ræstad har med denne bevist at han kan bedre romansjangeren enn krimsjangeren.

BOKANMELDELSE: «Glasgow Kiss» er et meget godt bevis på at Roar Ræstad kan romansjangeren bedre en krimsjangeren.

Ræstad har her skrevet en lun historie og en tidsreise du sjeldent har lest maken til. Til tider er det vanskelig å ta karakterene på alvor, dette er gutta på tur til Skottland, en uforglemmelig tur vi skal være heldig er samlet mellom to permer.

Jeg tror forfatterens framtid ligger i denne sjangeren. Denne romanen er skrevet på en livlig måte, full av komiske situasjoner og uforglemmelig skråblikk du lett kan kjenne deg igjen i.

Spør du meg kunne den vært noen sider lengre, for jeg liker hvordan en forfatters observasjoner gjennom livet formidles i en historie som virkelig får deg til å smile.

Boken får av meg terningkast 6

Skrevet med glimt i øyet.

BOKANMELDELSE: «Veien ut» er en litterær berikelse for den som leser skjønnlitterært.

Tor Edvin Dahl tar i denne leserne med gjennom livet til Johannes Mørk, som både preges av oppturer og nedturer. Det er til tider vanskelig å begripe hva som skjer. Her er som i flere av Dahls bøker drama i fokus, og denne er vel forfatterens enkleste bok å lese seg gjennom.

Denne boken beveget meg som leser, og få med glimt i øyene leserne til å tenke seg om et par ganger.

Boken får av meg terningkast 5

Gi meg mer fra Hitra.

BOKANMELDELSE: Politikrim det er lett å leve seg inn i, og Samuel Bjørks beste siden «Det henger en engel alene i skogen», samtidig som det er noe helt nytt sammenliknet med hans tidligere utgivelser.

Jeg vil ha mer fra Hitra, for mer oppsiktsvekkende krim skal en lete lenge etter.

Igjen ga forfatteren meg gåsehud langt nedover ryggen, og til tider på grensen til utmattende. Jeg liker det snevet av overdrivelse Bjørk sørger for å skape på sine nærmere 400 sider.

Boken får av meg terningkast 6

Ikke noe småtteri fra Næss denne gang heller.

BOKANMELDELSE: «Passasjeren» er kort, akkurat passelig krim.

Det er vanskelig å fatte og begripe at en forfatter klarer å skape slik et plott på så få sider.

Dramaturgisk er det bemerkningsverdig. Du får ikke akkurat lyst til å ta taxi på en stund etter å ha lest denne, men når det er sagt er det ikke noen intenst krim dette her.

Noe annet jeg liker er at det er få karakterer å forholde seg til, og de er troverdige til miljøet de er satt inn i.

Boken får av meg terningkast 6

Like gripende som «Gutten i den stripete pyjamasen».

BOKANMELDELSE: Nok en uforglemmelig leseropplevelse fra John Boyne.

Glemmer ikke «Gutten i den stripete pyjamasen», den var vanskelig å fordøye.

«Alt som er ødelagt» er ikke like tung å fordøye inntrykkmessig.

Når det er sagt var «Gutten i den stripete pyjamasen» en av de beste romanene fra krigen jeg har lest i hele mitt liv.

«Alt som er ødelagt» kommer til å være en berikelse for flere generasjoner, og beskriver krigen og etterkrigstiden akkurat slik den var.

Det skjærer i hjerte hvordan Boyne nok en gang behandler sine karakterer, får tårene til å presse på, og her tar forfatteren for seg både krig og etterkrigstid. Det er skrevet utallige romaner om krigen og ettertiden, men Boyne er den som kan det best.

Følelsesmessig er det intellektuelt og emosjonelt, og ja, leserne får et oversiktlig bilde på hvordan skylden etter krigen skulle fordeles.

Boken får av meg terningkast 5

Publisert: