VÅREN: – Det dreier seg om økt trygghet for ungdommene i kommunen, og vi vet at våren er en aktiv tid hvor erfaringsmessig ungdommene samles mer ute, blant annet fordi våren er her og vi går inn i en varmere årstid, sier Ronny Hansen, (Ungdomskoordinator i Randaberg) og Bente Monica Reilstad (fagutvikler i tjenesteområdet Oppvekst) i Randaberg kommune.

I kjølvannet av det forteller de:

– De vet vi også det har vært og vil være økt bruk og press på bruk av alkohol, for det vil øke, ungdommen er mer ute og er farter rundt i kommunen, det er avslutning for 10 .klasse med mer.

Derfor sier de det er NÅ det er viktig med voksne/foreldree til stede i ungdommenes liv

– Sentrumsgruppen Natteravn begynner å gå i helgen, og vi trenger flere voksne til å gå natteravn. Natteravn handler om å være til stede for våre barn og unge når de ferdes ute på kveldstid. Erfaringer viser at det å ha synlige, trygge voksne til stede der barn og unge ferdes har en god, forebyggende og dempende effekt på uønskede hendelser.

Altså: Som voksen får du meningsfylt fritidsaktivitet, frisk luft og mosjon, sosialt og hyggelig fellesskap samt bedre kjent med de flotte ungdommene som er i Randaberg.

– Derfor har vi også en oppfordring til alle voksne. Følg med på din egen ungdom og vennegruppen. Foreldre bør snakker sammen, avslutter de to.

I en undersøkelse fra 2021, gjennomført av Ipsos på vegne av Av-og-til, viste at så mange som 4 av 10 i Rogaland har sett berusede mindreårige på lokale arrangementer eller fester de siste to årene. Mye tyder på at denne undersøkelsen fortsatt er aktuell.

I forbindelse med det kom Alkovettleder Randi Hagen Eriksrud med en klar oppfordring til ungdomsforeldre: Vær kjipe!

– Lange lyse kvelder, vår og sommer byr på fristelser. Samtidig vet vi at det innebærer en stor risiko når ungdom og mindreårige inntar større mengder alkohol. Den beste medisinen mot den risikoen er foreldrene, sa Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til, som også hadde fem råd til foreldre og foresatte.

Foto: Eivind Senneset / NTB
Snakk med ungdommen om alkohol.
Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Ungdommer som får tydelige signaler fra hjemmet, vil sannsynligvis drikke mindre enn andre.
Ikke send med alkohol på fest. Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre, men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.
Allier dere med andre foreldre. Snakk om hvilke regler dere vil skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.
Tilby deg å kjøre og hente når ungdommen skal ut, slik at du vet hvor de er, og hvem de er sammen med.