REISE: Kameratene Sveinung Lein og Thomas Aase har arbeidet sammen i kommunen i ni år, de fant raskt utav at de hadde samme interesse; søken etter det forhistoriske. De er begge med i Rygene Detektorklubb, og reiser titt og ofte ut i marka sammen for å søke det historiske.

Denne uken, på onsdag, legger de ut på tur i lag. De skal nemlig til Danmark for å søke etter saker fra oldtiden, sammen med likesinnede dansker.

– Vi pleier å reise til Danmark en til to ganger i året, vi kjenner folk med samme hobby i vårt naboland, og vet at det finnes mange forhistoriske gjenstander og mynter der, sier de begge.

Det som er funnet i Danmark tidligere, er for det meste fra vikingtiden og folkevandringstiden.

Blant annet skal dekk skiftes. Foto: Simen Ingemundsen

Lein har faktisk en første premie fra Danmark.

– I 2022 fant jeg en matrise av bronse som pleide å stå på biskopstaver i oldtiden, forteller Lein.

For denne matrisen har Lein en første premie fra Danmark. Foto: Privat

Thomas har også funnet mye spennende på sine turer til Danmark.

– Jeg har funnet en romersk denar og en arabisk dirham. Sistnevnte funn stammer fra Vikingtiden, det var de som fraktet dem til Danmark, forteller Aase.

I Norge kan en finne mest forhistorisk på Østlandet, men begge er av den oppfatning at det finnes mye mer forhistoriske funn i Danmark. De er 20 som skal treffes for å søke, og sammen skal de bo på en nedlagt togstasjon.

– Så på onsdag blir det danskebåten med matbuffet og hyggelige samtaler, sier Lein og Aase samstemt, som brukte lørdags formiddag til å fikse opp bilen de skal reise med.