Kort oppsummert

  • A-krimsenteret i Stavanger advarer mot dør-til-dør håndverkstjenester. Dette er ofte useriøse aktører som mottar betaling på forskudd.

  • Disse useriøse håndverkerne begår ofte kriminelle handlinger, hovedsakelig utendørs, og er mest aktive i vår- og sommersesongen.

  • Ved kjøp av tjenestene kan kundene bidra til mva-bedrageri og risikerer dårlig utført arbeid og ingen reklamasjonsrett. Eldre er spesielt utsatt.

  • A-krimsenteret oppfordrer til å gjøre en bakgrunnssjekk på selskapet før inngåelse av avtale.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

POLITIET: Årlig blir boligeiere og sameier oppsøkt av useriøse håndverkere som tilbyr sine tjenester på døra eller via flygeblader i postkassa. Aktørene har gjerne en allsidig portefølje og kan tilby alt fra utvendig husvask, renovering til fasadearbeid - gjerne mot forskuddsbetaling.

 – Håndverkerne kan virke både sympatiske og tillitsvekkende, men er det viktig å være klar over at dette sannsynligvis er useriøse aktører som ikke har nødvendige fagkunnskaper, og som bevisst unndrar skatt og avgift og utnytter arbeidstakere, sier Frode Gundersen, senterleder for a-krimsenteret i Stavanger.

Det har vært en økning i antall oppsøkende håndverkere som begår kriminelle handlinger mot privatpersoner. Aktørene utfører primært arbeid ute og er vanligvis mest aktive om våren og sommeren. Kriminaliteten finner sted flere steder i landet og dreier seg om bedragerier, svart arbeid, truende adferd overfor kunder og hvitvasking.

- A-krimsenteret i Stavanger avdekket i fjor flere forhold som medførte at det ble opprettet straffesaker på grovt merverdiavgifts-bedrageri og grov hvitvasking, sier Gundersen.

Finner stadig nye «feil»

- Ved kjøp av tjenester kan kundene bli medskyldige i merverdiavgiftsbedrageri, og kan få en straffereaksjon for medvirkning. I tillegg har kundene ofte ikke noen reell mulighet til å reklamere og eventuelt få utbedret dårlig utført arbeid, slik at avtaler om utførelse av slike tjenester kan bli meget kostbart, sier senterlederen.

Oppdragene starter gjerne i det små, men utvikler seg raskt til å bli mer omfattende underveis.

– Så snart de har satt i gang med jobben, oppdager de plutselig andre alvorlige «feil» som de sterkt oppfordrer deg til å utbedre, fortsetter Gundersen.

Det som startet som et tilbud om å gjøre en jobb for ti-tjuetusen kroner kan ende opp med at du må punge ut med hundretusenvis av kroner, og sitter igjen med en dårlig eller ikke ferdigstilt jobb, og ingen reklamasjonsrettigheter.

Eldre er særlig utsatt A-krimsenteret i Stavanger erfarer at de oppsøkende håndverkerne gjerne kartlegger områder i forkant. Slik vet de hvilke boliger som er attraktive. Særlig eldre mennesker i eneboliger er utsatt.

– Vi oppfordrer til en prat med foreldre eller besteforeldre om risikoen ved å inngå avtaler med oppsøkende håndverkere. Du risikerer ikke bare dårlig håndverk, men kan også uforvarende bidra til å støtte arbeidslivskriminalitet. Her er det rett å slett best å takke høflig nei, sier Gundersen.

Observerer du oppsøkende håndverkere i ditt nabolag, ønsker a-krimsenteret tips om dette.

Ta en bakgrunnssjekk

Dersom du trenger hjelp til små oppdrag hjemme eller på hytta, anbefaler a-krimsenteret i Stavanger alltid en sjekk av virksomheten du vurderer før du inngår skriftlig avtale.

– Vi anbefaler at du sjekker om firmaet er registrert i Brønnøysundregistrene, her kan du også se om de er registrert i Merverdiavgiftsregisteret. Få et skriftlig tilbud på arbeidet og avtal på forhånd til hvilken pris, og be gjerne om referanser, sier Gundersen.