SYKEMELDINGER: Målet til Randaberg kommune er å nå et sykefravær på prosent innen utløpet av 2022.

Man nærmer seg, for etter tre kvartal er man nå på 6,8 prosent, viser oversikten som legges fram for Administrasjonsutvalget 1. desember. Sykefraværet i Randaberg kommune har vært høyt over tid. Det er et uttalt mål å få redusert sykefraværet.

Målet for inneværende år er å komme ned på seks prosent. Man er da også på rett vei, for kvartalsvis startet man på hele 11,5 prosent etter første kvartal, så gikk det ned til 8,3 prosent i andre kvartal, mens man nå, etter tredje kvartal er nede på 6,8 prosent.

Oversikten viser prosentvis sykmeldte i Randaberg kommune siden 2012. Foto: Skjermdump Randaberg kommune

– Som tidligere kommentert er det gledelig å se at økningen ikke var større enn den var midt i pandemien i 2020 og 2021. Det er og en liten nedgang 2. og 3. kvartal 2022 sammenliknete med 2021. Det er grunn til å tro at en uten pandemi og videre satsning på IA arbeid ville kunne sett en fortsatt nedadgående trend, skriver kommunalsjef Aina Helen Frankrig - Personal og organisasjon i saken.

Man samarbeider også med flere andre kommuner på denne siden av Boknafjorden. Randaberg har verken det høyeste eller laveste sykefraværet.

– Fraværet er høyere enn ønsket og for langt fra måltallet på 6 prosent. Men sammenliknet med andre kommuner ser vi at vi ikke har det høyeste fraværet, men heller ikke det laveste. Dette er likevel ingen hvilepute, heter det videre.

Så er det slik at snittet er 6,8 prosent når man altså trekker sammen områdene i kommunen. Området hele se har hatt høyt sykefravær og viser også godt igjen på statistikken etter tre kvartal. Her har man vært bevisste og blant annet hatt deltakelse i et bransjeprogram for sykehjem i heldøgns-tjenesten.

– Gjennom deltakelse i dette programmet har Randaberg kommune fått dypere kunnskap og forståelse for noe av bakgrunnen for det høye sykefraværet innen helsetjenestene. En viktig del av dette arbeidet har vært involveringen av de ansatte og partssamarbeidet i prosessen heter det videre

De helserelaterte risikofaktorene som våre ansatte utsettes for, viser det seg at i stor grad knyttet til

Høyt arbeidspress • Lite kontroll over arbeidet • Vold og trusler om vold • Sterke emosjonelle inntrykk

Dette er oversikten over sykehjemmene i Randaberg.
Kommunalsjef Aina Helen Frankrig. Foto: Arkivbilde

– Dette har gitt økt bevissthet rundt hva det innebærer å være i et relasjonsintensivt omsorgsyrke.

Man har da satt opp viktige punkter.

• Turnusen må være slik at det er mulig å reflektere og bearbeide inntrykkene før en går hjem. • Intervallene mellom vaktene må gjøre det mulig å få tilstrekkelig hvile og restitusjon. • Arbeidsmiljøet må være anerkjennende overfor de emosjonelle belastningene som er vedvarende og konstante. • Og vold og trusler om vold skal ikke bortforklares med at «slik er det bare».

Årsaken til høyere fravær hittil i år ved Solbakken skyldes blant annet pandemien og mange syke første kvartal. Utover dette er for 2022 nedadgående.