BILDER: Ett klikk, så er feriebildet på storyen din. — Da kan du fort ha brutt loven.

— For har du alltid spurt de som er med på bildet om det greit at du legger det ut, spør leder for informasjonssikkerhet i Frende Forsikring, Tron Ingebrigtsen.

Det spiller ingen rolle om du sender bildet ut på en åpen konto eller om det er til en lukket gruppe. Reglene er de samme.

— Det virker kanskje helt uskyldig, men det er ikke lov å dele eller legge det ut, hvis den du tok bilde av ikke har sagt at det er greit. Selv om du mener det godt, sier Ingebrigtsen.

Hvor går grensa?

Må det være fylle- eller nakenbilder du deler for at du skal bryte loven? Eller må de på bildet gjøre noe det er ugreit å publisere? På ingen måte.

— At du har tatt bildet og synes det er fint er ikke et argument for å legge det ut. Hvis du ikke får godkjenning, må du droppe det. De trenger ikke forklare eller overtale deg med gode argumenter for hvorfor det ikke skal deles, sier Ingebrigtsen i Frende.

Han presiserer at det gjelder de som er motivet i bildet. Hvis du tar en selfie med en kamerat på en konsert må du ikke gå rundt til alle som synes i bakgrunnen i et publikum for å be dem om godkjenning.

Så lett unngår du feilen

— Det er så utrolig lett å trå feil når du koser deg på ferie. Ved bassenget, i baren, på stranden, restauranten eller hjemme i finværet. To sekunder etter du tok det fine bildet med gode venner er det ute og du kan ha brutt loven, sier Tina Jerstad i Tenerity, et selskap som hjelper folk som har blitt rammet av ID-tyveri.

Men heldigvis er det også utrolig lett å få gjort det riktig.

- Bruk ett sekund og si for eksempel: «Det ble fint, kan jeg dele det på snap?». Da er du i mål. Husk å gjøre det når barn hører på også, så de lærer av deg, sier Jerstad.

Så mange har opplevd uønsket deling

3 av 5 nordmenn fått delt bilder eller videoer av seg selv på sosiale medier, uten å ha godkjent det. Det viser tall Norstat har hentet inn for Frende Forsikring.

  • Kvinner (66 prosent) opplever oftere deling uten godkjenning enn menn (54 prosent)

  • 80 prosent av de mellom 18 og 29 har opplevd deling uten godkjenning

  • De over 60 er flinkest til å spørre om lov før de deler (92 prosent)

Kilde: Frendeundersøkelsen

Så mange svindles hvert år

De siste to årene har 150.000 nordmenn opplevd ID-tyveri, viser tall fra NorSIS og Skatteetatens ID-tyveriundersøkelse. Antallet har holdt seg stabilt de siste årene, men nytt i år er det at det er stadig flere eldre som svindles. Hele fem prosent over 60 år har vært rammet de siste to årene, viser undersøkelsen utført av Respons Analyse.

— Mange eldre er på sosiale medier og deler bilder på åpne profiler. Da er det lett for uvedkommende å stjele bildene. De kan bli brukt mot deg eller til å svindle andre, sier Tina Jerstad.

— Personlige opplysninger kan brukes av ID-tyver til å misbruke identiteten din eller til de du tar bilde av. En svindler vil jo vite mest mulig om deg. Da blir angrepet mer troverdig og bilder du deler kan bli spredt videre på nett. For å nevne noe, sier hun.

Hva er nettmisbruk?

  • Nettmisbruk kan for eksempel være

  • Bilder og videoer på avveie

  • Krenkende kommentarer eller trusler

  • Personlige opplysninger spredt av andre

  • Hacking av e-post, mobil eller pc

  • Falske profiler på sosiale medier

  • Mobbing eller uthenging av barn på nett

  • Stjålet informasjon som brukes til utpressing

Har noen lagt ut bilder av deg som du vil ha fjernet?

  1. Kontakt personen som har lagt det ut og be om å få det fjernet.

  2. Sier vedkommende nei, fortell at det er et lovbrudd. Alle samtykker kan trekkes tilbake.

  3. Skjer det ingenting, eller du ikke vet hvem som har lagt ut bildet, kontakt forsikringsselskapet ditt. Hvis selskapet dekker nettmisbruk vil de ta saken videre.

Huskeregler om bilder av barn

  • Andres barn: Samtykke må innhentes av en av foreldrene.

  • Egne barn:

- Når barnet er fylt 7 år, har det rett til å få si sin mening om saken.

- Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.

- Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om et bilde kan publiseres.

Du finner flere råd om barn, nettvett og personvern på www.barnevakten.no, www.dubestemmer.no og www.datatilsynet.no