TURISME: Neste fredag er det invitert til frokostmøte ved kulturscenen, hvor tema er at reiseliv og turisme kan bli en viktig strategi for Randabergs næringsutvikling fremover.

Det er allerede nå noen som kanskje stusser ? Randaberg er for de fleste en kommune man ikke forbinder med turisme, mer en kommune som ennå forbindes med store mengder salat - og volleyball.

En av årsakene til at man ikke forbinder kommunen med turisme kan være det som har med overnattingsmuligheter, eller mangel på steder, som for overnatting av bobilgjester. Kommunen har ikke vist interesse for dette, etter manges mening.

Denne sommeren har det vært flere cruiseskip som har lagt til kai i Mekjarvik. Foto: Per Thime

– Ting må gå seg til her i verden og noen må ta tak. Denne sommeren har det vært mange cruiseskip i Mekjarvik med til sammen mange, mange tusen passasjerer. Et fåtall var innom sentrum eller andre steder på Randaberg, men dette var noe som kom brått på for de aller fleste, sier Svein Sørnes.

Landsbyforeningen, med flere ønsker at det skal skje noe. Andre kommuner i nærheten får det til uten kommunens hjelp.

– Se bare hva Kvitsøy får til. Ei lita øy som er aktive, takket være private initiativ. Det samme er det vi skal jobbe for her på Randaberg. Vi søker etter ildsjeler, gründere eller andre som har lyst å få til noe med det som har med turisme å gjøre. Derfor håper jeg mange møter opp på kulturscenen neste fredag.

Randaberg24 skrev for to år siden en kommentar om det som blant annet har med bobilparkering å gjøre.

Jo, det ble vel mottatt, men i bunn og grunn skjedde det ikke noe. I dag er det fortsatt ikke offisielle steder for det som har med bobilparkering å gjøre eller tilrettelegging for dette.

– Det med bobilparkering er en ting, men vi ser jo trafikken på E39, den er stor og vil bare øke i årene framover. Derfor ønsker vi å ta et tak for å få noe til på Randaberg. Vi trenger som sagt folk som vil være med og som ikke minst ser at det er et potensiale for turisme på Randaberg. Vi har mange flotte steder å vise fram - og kanskje ser steder som Jærmuseet større muligheter for det de har på Randaberg, eller andre - som lokale bønder.

– Som du ser av programmet som er kommet, så er det en rekke aktuelle mennesker som skal være med, rundt sine tema. Et eksempel er Inger Lise Aarrestad Rettedal. Hun driver Klostergarden på Rennesøy og har virkelig fått det til og tilbyr en rekke aktiviteter. Vi har flere gårdsutsalg her på Randaberg, kanskje kan bobiler parkeres her for en kortere periode, eller andre steder som ved en bondegård med litt ekstra plass, eller kanskje et sted hvor det allerede er aktivitet på privat grunn, som eier kan se et potensiale for å trekke ekstra folk til? Mulighetene er flere, det gjelder å ville dette.

Bobiler er en ting, men det er mye som kan være turisme.

– Noe av poenget er nettopp det at vil dette. Næringsliv, kommune og det private initiativ. Vi ønsker å videreutvikle Randaberg og da er dette med turisme en del av dette - og jeg synes det er viktig. Som et ledd i dette er det opprettet en liten prosjektgruppe. Vi er bare to medlemmer, men Helge Todnem og jeg har satt i gang. Helge med sin kunnskap om mye og ikke minst sitt gode kjennskap til både bønder og landbruk. Vi ønsker også kontakt med dem som brenner virkelig for det lokale. Ta kontakt med oss, eller viktigere; meld dere på møte som er neste fredag.

Arrangørene Randaberg Landsbyforening, Randaberg kommune og Visit Stavanger region håper at mange melder seg på for å ha et langsiktig mål om å gjøre Randaberg mer attraktiv for turister.

– Vi har et flott Randaberg å bruke til mye. Vi får til mye, opplever god handel både fra lokale og fra andre steder, som øyene rundt oss. Vi har god plass også for turisme i kommunen, så kom, kom, meld dere på.