DRØS: I dag er dagen hele bygda har gledet seg til, 100-årsdagen til Randaberg, og det flagges i mange randabergbuer sine hjem.

I anledning jubileet tok undertegnede i Randaberg24 turen innom bakeriet i Sentrum 21 for en prat med pensjonistgjengen. Det går ikke en dag i løpet av uken uten at gjengen møtes for en kaffetår og noe søtt å spise.

Det prates om bygdas jubileum når jeg setter med ned. De er jevnt over fornøyd med kommunen, men mener kontroll av anbud bør bli bedre, eiendomsskatten bør fjernes, økonomistyringen bør skjerpes og at kommunen må begrense utbyggingen. Borsett fra det, er de strålende fornøyd med hjemkommunen sin.

— Tenk den utviklingen Randaberg har hatt, fra da vi hadde presenning over ølkassene til vi fikk Vinmonopolet. Glemmer ikke diskusjonen blant politikerne da puben skulle åpne; skal en ha duk eller ikke på bordene, sier Tor Bernhard Harestad.

Vi har pratet med dem tidligere, her fra 25. mars. Foto: Simen Ingemundsen, arkivbilde

For lenge var bygda ganske kritisk til alkoholservering og salg av alkohol. For skulle en har alkohol før i tiden, måtte en bestille en hel kasse. Noe annet bakerigjengen minnes er da store deler av Randaberg fikk fortau på slutten av 70-tallet og da de måtte gå på ski til skolen vinteren 1968. Det er med andre ord mye som huskes.

— Noe vi bør være stolt over i nyere tid er alt hva Gunnar Kolnes har fått til. Tenk hva Kolnes har stått i bresjen for de siste årene, sier Harestad.

For på idrettsfronten har mye skjedd i bygda, idrettshall, sandvolleyballbane, fotballarena og kommende fotballstadion er noe gjengen på bakeriet er oppriktig stolt over. Når det kommer til Randabergs framtid, er det delt mening rundt bordet, faktisk 50/50 om Randaberg skal bestå som egen kommune eller slå seg sammen med Stavanger de neste 100 årene.

— Det som skjer, det skjer, tiden blir til mens vi går, nå må vi leve i nuet og være stolt over hvordan Randaberg har blitt, sier gjengen samstemt.

De håper først og fremst at eiendomsskatten forsvinner, men håper kommunen blir flinkere til å vedlikeholde kommunale bygg og at den urbane kommunen fortsetter å beholde sitt gode navn og rykte fremover. Men de er alle enig om en ting; at Randaberg kommune er en fin kommune å vokse opp i, leve i og bli gammel i.