Eldre og syke bør ta vaksine mot pneumokokker

På Randaberg er det noen bestillinger før fristen utløper 1. juni.

  • Per Thime
Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

FOLKEHELSE: Folkehelseinstituttet er bekymret for den lave dekningen av pneumokokkvaksine blant eldre og personer med underliggende sykdom og oppfordrer derfor flere til å beskytte seg mot sykdommen. Nå er det kort tid igjen for de som vil ha den gratis.

Dette er nemlig noe man skal bestille - og fristen er allerede 1. juni.

Pneumokokkvaksine beskytter mot sykdom forårsaket av pneumokokk-bakterien som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse. I tillegg kan bakterien gi et alvorlig sykdomsforløp som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse med høy dødelighet.

Randabergs kommuneoverlege Therese-Mari Nybø Lindal, har også sett og fått med seg informasjonen som FHI tidligere i dag gikk ut med.

— Pneumokokkvaksine skal tilbys hvert 10-år eller hver 5-år avhengig av indikasjon. Gratis pneumovax vaksine med holdbarhet til 16.6.2022 har fastlegene og institusjonene i Randaberg fått tilbud om tidligere og har/gjør en vurdering om de trenger nå. Vi har mottatt noen bestillinger så langt og fått noen nye bestillinger også, sier hun til Randaberg24.

Ved FHI er man der at man kjenner bekymring, for det er altfor få som tar vaksinen.

— Vi vet at pneumokokkvaksine gir eldre og personer med underliggende sykdom god beskyttelse mot alvorlig pneumokokksykdom, men det er altfor få som tar vaksinen. Det bekymrer oss. De som anbefales å ta vaksinen bør benytte seg av tilbudet, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.

Pneumokokkvaksine tas hvert tiende år og anbefalingen gjelder alle som er 65 år eller eldre, har immunsvikt eller kroniske sykdom, se liste i Pneumokokkvaksine - veileder for helsepersonell.

Publisert: