BEGRAVELSE: Hilde Skranefjell har arbeidet i begravelsesbyrå i 24 år, og er i dag daglig leder for Randaberg begravelsesbyrå. Hun har fått med seg medieoppslagene om Orbit kiste, men første gang hun så en kiste av denne sorten var for to år siden da Virke gravferd hadde årsmøte.

– Glemmer ikke første gang jeg så en pappkiste, personlig hadde jeg nok aldri valgt noe slikt, men kanskje om noen år når det er mer kjent, sier Hilde Skranefjell.

Alt som har med døden er konservativt, og Skranefjell synes det er flott at verden går framover. De kan skaffe Orbit kiste over natten, men inntil nå er det ingen som har spurt etter.

– Tror mange pårørende liker den tradisjonelle sorten begravelse, men etter hvert tror jeg pårørende kommer til å bli mer fremoverlent.

Kremasjon blir også mer og mer vanlig, og det er Randaberg kirkelig fellessråd som betaler kremasjonsavgiften. Skranefjell tror at folk blir mer komfortabel med kremasjon jo mer de kommer nær kremasjonsovnen.

Noen av gravsteinene som tilbys. Foto: Simen Ingemundsen

– Det å spre asken på fjellet og på åpent hav blir mer og mer vanlig det også. Det er derimot hverken lov til å ha asken hjemme eller spre det i steder med gjennomtrekk av mennesker. I tillegg må Statsforvalteren godkjenne stedet hvor asken skal spres, poengterer Skranefjell.

Totalt har Randaberg begravelsesbyrå 250 årlige oppdrag, og mange ganger må Skranefjell telle kvistene i taket for å holde tårene tilbake.

– Barna skal følge foreldrene til graven, og vanligvis er det to ganger en begraver noen i sitt liv. De gangene det er foreldrene som skal begrave sin sønn eller datter kommer tårene fram. Hvis en ikke blir berørt av det, så har en ikke noe i begravelsesbyrå å gjøre.

Hun forteller at det er dyrere med Orbit kiste, en trekiste kan koste 10 til 15.000, mens en Orbit kiste koster opp under 40.000 kroner.

– Papp er klart miljøvennlig og innenfor alle krav, samt alle andre kister som brukes er også innenfor de samme miljøkravene. Med pappkiste er det snakk om 12 kg kontra 34 kg og oppover. Så det er stor forskjell, og enn så lenge er det tre de velger, men kanskje ting kan endre seg med tiden, avslutter Skranefjell.