NASJONALDAGEN: I dag er det under en måned til 17. mai, og forrige uke ble det kjent at årets 17. mai-feiring flyttes fra Viste til Vår Energi Arena.

Randaberg24 var en tur ute i sentrum for å høre med folk om hva de mener om 17. mai-feiring i arenaen.

Inger Nåden Eike. Foto: Simen Ingemundsen

Inger Nåden Eike mener at nasjonaldagsfeiringen passer best under åpen himmel.

– Det blir for innelukket i arenaen, og sist gang 17. mai ble feiret i Vår Energi Arena var det nærmest umulig å høre hva folk sa i mikrofonen, sier Nåden Eike.

Hun har de siste årene valgt Stavanger framfor Randaberg, men har gode barndomsminner fra 17. mai i bygda.

– Jeg spilte i korpset, gikk i tog og glemmer ikke de mange nasjonaldagsfeiringene på gressbanen utenfor Randaberghallen, tilføyer Nåden Eike, som mener utendørs 17. mai funker uansett vær, og mener å ha det i arenaen blir for ukoselig. Hun mener det bør flyttes ut og at 17. mai komiteen heller bør sette opp telt til å søke ly under om det blir stygt vær.

Linda Reianes. Foto: Simen Ingemundsen

Linda Reianes jublet da nyheten kom forrige uke, hun har nemlig de siste par årene irritert seg grenseløst over de mange som har brukt Viste hageby som parkeringsplass.

– Hadde jeg hatt flagg så hadde jeg heist det, og hadde jeg hatt champagne så hadde jeg sprettet den, for denne nyheten gjorde meg virkelig glade, og jeg tror ikke jeg er den eneste i Viste hageby som priser seg lykkelig over dette, sier Reianes.

De siste to årene har folk sperret gårdsrommet hennes slik hun ikke har hatt anledning til å kjøre til Stavanger for å se barnetoget. Når hun har sagt sitt til de som har parkert henne inne, har de bare ledd av henne, og kjørt videre.

– Det er ikke kjekt å oppleve å bli sperret inne, slik at en ikke kommer ut med bilen. Derfor er det glimrende at komiteen nå flytter feiringen, selv om jeg ser at Vistestranden er en fantastisk plass å ha en slik feiring, legger hun til.

Anja Bartheussen. Foto: Simen Ingemundsen

Anja Bartheussen er lettet over at 17. mai-komiteen nå flytter feiringen til arenaen. Da slipper hun å fryse, og slite med å komme seg til og fra arrangementet.

– Dette er fantastisk for ungene og for oss som bor her i sentrum, som har irritert oss over å måtte gå det lange stykke ned til Viste, sier Bartheussen.

Hun minnes de alle 17. mai feiringene som travle, hektiske og ukontrollerte, spesielt med tanken på at hun har tre barn.

– Det hadde nok vært lettere å forholde seg til 17. mai-feiring på de ulike skolene, men samtidig får mine barn møte kamerater og venninner på kryss og tvers av kommunen. Dette er kamerater og venninner de ikke har så mye med ellers i året. Den muligheten hadde de ikke fått om elevene i Randabergskolene var fordelt rundt på sine skoler, legger hun til.

Kari Arnøy. Foto: Simen Ingemundsen

Kari Arnøy synes det er lurt at 17. mai-komiteen nå velger å ha arrangementet i Vår Energi Arena. Hun minnes en kald, men samtidig hyggelig feiring på Viste i fjor.

– Det funker greit med 17. mai i arenaen, så er det enklere å komme seg dit, og jeg tror barna hygger seg mer i det sentrumsnære, sier Arnøy.

Hun husker tilbake til da hun var liten, da var 17. mai, bursdag og julaften tre av de viktigste og største dagene i året. Noen hun pleide å gjøre var å stå opp grytidlig, springe ut med guttene og sprenge kinaputter. Det husker hun tilbake som det morsomste med nasjonaldagen.

– I fjor kom vi i bygderevyen på første plass når det kom til beste innslag, det er vel det beste minnet mitt fra 17. mai i voksen alder, legger hun til.

Helge Viste. Foto: Simen Ingemundsen

Helge Viste forstår ikke hva komiteen tenker på når 17. mai-feiringen flyttes fra Viste til arenaen.

– En kan ikke finne et finere sted enn Viste. Jeg synes det er et stort tull å flytte arrangementet. Vi i den eldre generasjonen husker de mange nasjonaldagsfeiringene på Viste, og jeg tror ikke jeg er alene når jeg sier at det å bruke Viste under 17. mai burde være en permanent løsning, sier Viste.