REISE: I verden finnes det syv kontinenter; Europa, Asia, Afrika, Nord- og Sør-Amerika, Oseania og Antarktis, Ragnhild Ertenstein Håland har besøkt 22 land på seks av disse.

Randaberg24 har pratet med Ragnhild Ertenstein Håland som etter hun overlot gården til yngre generasjoner satte kursen mot ukjente horisonter, ukjent i hvert fall for henne.

— Jeg har aldri angret et sekund på reisene mine, og grepet enhver anledning som bød seg, sier Ragnhild Ertenstein Håland, som sist besøkte Israel i 2018. Siden den gang har hun måttet skrinlegge turene på grunn av sine ryggproblemer.

Hun begynte på skole i 1934, og da lærte hun kun om fem kontinenter. For henne å reise til land rundt omkring i verden var tilnærmet en uoverkommelig tanke. Det var som medlem i Hvite bånd, at det tok henne utenlands, på ulike verdenskongresser.

— Den gang jeg gikk på skolen føltes Amerika så langt unna, det var først to uker etter en hendelse i USA at vi først hørte om hva som hadde skjedd i avisene, og Afrika var det omtrent ingen som snakk om på skolen. Avstandene var mye lengre da, enn den er nå.

Gro Lærum Håland, som er svigerdatteren til Ragnhild Ertenstein Håland, prater ofte i lag om inn- og utland. Foto: Simen Ingemundsen

I tabellen under kan du se landene hun har besøkt:

Europa:Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Polen, Russland, Østerrike, Spania, Italia, England
Nord-Amerika:Canada
Asia:Singapore, Thailand, Israel, Jordan
Oseania:New Zealand
Øst-Afrika:Kenya
Sør-Amerika:Peru

Håland har aldri reist alene, noe som har gjort henne uredd. For det meste har hun reist med Hvite bånd, og av og til misjonærer og Plussreiser som reiseledere.

— Jeg har alltid reist til steder hvor det har vært rolig, og som regel har jeg ikke hatt noe ansvar. Min mann Ole Georg Håland reiste jeg ikke så ofte med, men fikk han med innimellom.

Av kontinenter mangler hun bare Antarktis, en plass hun ikke har planer om å reise til, med mindre...

— Det måte vært om noen tok skiene fatt, og slepte meg i en pulk. Da kunne jeg sikkert har besøkt også det kontinentet, men nå er jeg 96 år, og har fått opplevd mye forskjellig, så minnene er der fortsatt, sier Håland og legger til.

— Når jeg hører om land jeg har besøkt i nyhetene, og ser bilder derifra, tenker jeg ofte tilbake på de fine turene mine.

Dette er en vase hun kjøpte fra sin visitt i Russland. Foto: Simen Ingemundsen

Israel er stedet hun har besøkt flest ganger, og minnes spesielt den gang hun var i Singapore.

— Da vi hadde kommet oss dit, var vi på jakt etter en handlegate. Vi spurte en vilt fremmed om veien, og han spurte hvilket land vi kom ifra. Vi svarte Norge, og han smilte. Det viste seg at statsminister Gro Harlem Brundtland hadde brukt karen som optiker da hun var innom landet.

Hun utdannet seg også i voksen alder.

— Da mannen min døde i midten av 1990-tallet, da valgte jeg å reise til et sted hvor guvernanter utdannet seg. Jeg var mer på leit etter et sted å lære bedre engelsk, så det endte med at jeg lå på internat i syv måneder i Gloucester i England. Det var fine måneder, men mye kurs måtte til i forkant, forteller Håland, og tilføyer.

— Studie i England var nok med på å dempe sorgen etter min manns død, da kom jeg inn på andre tanker.

Slekt besøkte hun i USA, og i ung alder besteget hun Machu Picchu på 2430 meter over havet.

— I forkant av besøket til fjellet på 2430 meter over havet, hadde jeg hørt med noen misjonærer om hva jeg burde ha med. De anbefalte Aspirint-tabletter, som kom godt med. Jeg var faktisk den eneste som var forberedt på turen, og samtlige av de andre gikk rett til nærmeste apotek, forteller hun med et smil, og fortsetter.

— På fjellet i Peru husker jeg indianerne, det var et sterkt møte. Spesielt sterkt var det å se hvor ulikt de levde fra oss.

Hun avslutter med å fortelle den gang hun var i Calgary i Canada i 1988.

— Jeg husker enda OL-flammen brant, lenge etter OL var ferdig. Det var en sterk opplevelse, avslutter den reiseglade kvinnen fra Rennesøy, denne «kontinentskvinnen»

I tillegg til alt dette, har Håland opplevd en rekke verdenskongresser, og glemmer ikke hvor stolt hun var av å være norsk, da representanten fra Norge, heiste det norske flagget.