VALG: Fordelen med å forhåndsstemme er at du kan gjøre det fra hvilken som helst kommune i landet. Skal du stemme på valgdagen må du gjøre det i et valglokale i kommunen du er folkeregistrert i.

Selve valgdagen for kommunestyre- og fylkestingsvalget 2023 er mandag 11. september.

Du trenger ikke nødvendigvis å være norsk statsborger for å stemme i lokalvalget, men du må være folkeregistrert i en norsk kommune. Er du bosatt i Norge blir du automatisk ført inn i manntallet i kommunen du er folkeregistrert som bosatt i den 30. juni 2023.

* Norske statsborgere som har fylt 18 år innen utgangen av 2023 og som er eller har vært folkeregistrert i Norge, kan stemme.

* Danske, finske, islandske eller svenske statsborgere som har fylt 18 år innen utgangen av 2023, og er folkeregistrert i Norge senest 30. juni 2023, kan stemme.

* Personer som ikke er norske statsborgere, men som har fylt 18 år innen utgangen av 2023 og har vært folkeregistrerte i Norge de siste tre årene før valgdagen, kan stemme.

Ved Stortingsvalget i 2021 var det nærmere 3.000 personer som forhåndsstemte. Torsdag er det åpning for å stemme på kommunehuset og ved biblioteket. Foto: Per Thime, arkivbilde

Du behøver ikke å ha med deg valgkortet til stemmelokalet, da valgkortet først og fremst er en bekreftelse på at du har stemmerett i valget.

Det eneste man trenger er legitimasjon. Dette kan være pass, bankkort med bilde, nasjonalt ID-kort og førerkort.

Kommunen er pålagt å ta imot forhåndsstemmer på helse- og omsorgsinstitusjoner. Du kan også søke kommunen din om å få stemme hjemmefra.

Du finner valglokalenes adresser og åpningstider på valglokaler.no.

(NTB)