LÆRLING: I fjor var det over 60 personer som søkte læreplass i kommunen, i år er det rundt 30 som har søkt, noe som betyr en betydelig nedgang på lærlinger. Når det kommer til hvilke retninger som har blitt valgt, er det i år nedgang i antall søkere til barne- og ungdomsarbeider.

— Jeg skulle selvsagt ønske at flere søkte barne- og ungdomsarbeider, men det er bra for kommunen at flere velger å søke helsefagarbeider. Det kan hjelpe kommunen videre inn i framtiden, spesielt med tanken på når kommunen gjenåpner Vistestølen sykehjem. Vi kjemper årlig om læringer, og ønsker at kommunen skal framstå attraktiv, men vi kommer til å fylle opp de syv disponible plassene vi har uten problem, sier Guro Løwén Heradstveit.

De som har søkt om læreplass i kommune kommer hovedsakelig fra Randaberg og Stavanger, men Heradstveit kan melde om søkere fra Sola, Sandnes og Tau. I fjor tok kommunen inn 12, og i år tas det inn 14 lærlinger.

— Jeg er rimelig fornøyd med årets søkere, og det blir vanskelig å sile ut 14 søkere blant så mange gode kandidater. Helst skulle jeg ønske å gitt læreplass til samtlige av dem, men vi har kun 14 plasser disponibelt, sier Heradstveit og legger til.

— Noe som betyr syv helsefagarbeider- og syv barne- og ungdomsarbeider plasser. Håpet er å kunne øke med tre helsefagarbeider plasser, men det er enda usikkert. Per nå har jeg dialog med de som tar i mot lærlinger i kommunen, og kanskje det er plass til noen ekstra. Det handler først og fremst om kompetansen og kapasiteten, noe som vi hadde slitt med hadde vi gitt flere enn 14 lærlinger plass.

Heradstveit er ansatt som rådgiver i kommunen, og tok over ansvaret med å rekruttere lærlinger etter at Randi Hellerud sluttet.

Hun har drevet med rekruttering tidligere, men å jobbe med å ansette læringer er første gang hun gjør siden hun startet i august. Hun er ikke redd for manko på barne- og ungdomsarbeider. Kommunen har nemlig VIGO, en søknadsportal for læreplass, et sted hvor en kan velge lærlinger som ikke har fått plass. Guro Løwén Heradstveit mener det er et godt hjelpemiddel for kommunen.