VINNERE: Årets DE UTROLIGE ÅRENE-organisasjon 2023 er Randaberg kommune.

Det er hva Randaberg kommune er kåret som. De Utrolige Årenes organisasjonspris går i år til en kommune som gjennom mange år har vært grundig i sitt arbeid med å implementere programmer fra De Utrolige Årenes programserie. Kommunen leverer, med stort engasjement og kontinuitet, flere av programmene som er en del av De Utrolige Årene i Norge. De har også vært tidlig ute og nysgjerrige på å ta i bruk nye programmer og villige til å delta i forskning, heter det i en pressemelding.

— De Utrolige Årene (DUÅ) er godt forankret i kommunen, både blant de som arbeider direkte med programmene, samt i kommunens ledelse. Kommunen har gruppeledere som må betegnes som ildsjeler, og som leverer De Utrolige årene med stor entusiasme. I tillegg viser de stor faglig dyktighet, profesjonalitet og en ukuelig tro på programmet. Kommunen var tidlig ute med å få sertifiserte gruppeledere, heter det i begrunnelsen.

Kommunen var en av de første som begynte å levere DUÅ i Norge, og har i en periode på 20 år levert forebyggende foreldreprogrammer med høy kvalitet til innbyggerne sine. De har vært en foregangskommune og blitt brukt som modell for hvordan man kan få til god implementering over tid gjennom måten de organiserer sitt forebyggende arbeid på. Dette til tross for at kommunen er relativt liten.

Videre heter det at de har vært modige og kreative når det gjelder rekruttering til gruppene, og vist vilje til nytenking og innsats når det trengs. De Utrolige Årene har vært en prioritet i kommunen.

— Kommunen har over mange år gitt tilbud om både Babyprogrammet, Førskole-, Skolealderprogrammet, og har også i en periode gitt tilbud om Universalprogrammet. De har også landets eneste DUÅ-veileder innenfor Babyprogrammet.

FAKTA: De utrolige årene (DUÅ) er en dokumentert programserie for å hjelpe barn med atferds- og sosiale vansker og deres familier. DUÅ tilbyr opplæring innen utviklingsstøttende, forebyggende og behandlende tiltak for barn, deres familier, skoler, SFO/AKS og barnehager.

De fire kunnskapssentrene som drifter DUÅ i Norge er:

  • RKBU Nord, Universitetet i Tromsø

  • RKBU Midt-Norge, NTNU

  • RKBU Vest, NORCE

  • RBUP Øst og Sør, Pilar

Målgruppe

  • Barn og foreldre/foresatte til barn i alderen 0 - 12 år hvor tidlig tiltak kan fremme positivt foreldreskap, styrke sosial kompetanse og forebygge atferds- og sosiale vansker.

  • Skoler, SFO/AKS og barnehager som vil utvikle god klasse-/gruppeledelse, jobbe med å styrke sosial- og emosjonell kompetanse og jobbe med forebyggende psykiske helseplager.

  • Barn og foreldre/foresatte til barn i alderen 3 - 12 år som har begynnende atferds- eller sosiale vansker. Barna kan ha hatt vanskeligheter over kortere tid, og vanskene er ikke av slik karakter at det preger et fastlåst mønster.

  • Barn i alderen 3 - 12 år som har alvorlig atferds- og/eller sosiale vansker. Barnas vansker har vart over en lang periode og er preget av et fastlåst mønster som kommer til uttrykk i samspill med andre.

  • Barn med ADHD opp til 9 år.

  • Foreldre til barn med ADHD opp til 12 år.

  • Foreldre til barn 2-6 år i autismespekteret og/eller med språforsinkelser.