RUSSEN: – Russens arrangement på fredag gikk veldig fint, de ryddet etter seg, vi har ikke fått noen klager, så det er ingenting å utsette på årets russ, sier Terje Andreassen.

Samtidig skulle han ønske en russetid etter endt skole, når avgangselevene har levert de siste eksamenen. Han er derfor glad for at fylket og skolen jobber tett med ministeren og sentrale myndigheter om endring.

– Russetiden er for mange preget av utestenging fra grupper og busser, festing over lang tid, en økning i bruk av illegale rusmidler som kokain, og sterke kommersielle krefter som styrer feiringen. Alt dette skjer i den perioden der elevene har sine siste vurderinger, og forbereder seg til eksamen. Det sier seg selv at dette er uheldig. Det var mange trøtte russ på skolen i dag. Mange hadde rullet både fredag og lørdag. Jeg tror at å flytte russetiden er det beste for alle parter.

Russen hadde dåp på fredag, arrangementet ble vellykket til tross for dårlig vær. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

Det er snakk om endring senest i 2026, og Andreassen mener det ikke er et år for tidlig. Det handler først og fremst om å stramme inn. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringen vil endre på russefeiringen for å hindre ekskludering, gruppepress og belastning for unge, noe som også er et problem på Randaberg videregående skole.

– Jeg håper det vil komme en avklaring rundt eksamen, og jeg tror ikke lenger det er et problem å løsrive det fra 17. mai feiringen. Skal de feire at de er ferdig med 13 års skolegang, ja da skal de være ferdig med 13 års skole.

Han mener det er bra å se til Sverige og Danmark, og hvordan de feirer avgangen fra skolen. Han ser ikke behovet for å ødelegge for seg selv, ved å ikke gjøre det godt på eksamen, og bruke flere hundre tusen på russebuss.

– En positiv, avdempet og inkluderende russetid etter at eksamenene er levert, er det beste for alle parter, avslutter Andreassen, som ikke legger skjul på at han er stolt over den ordentlige russen på Randaberg videregående skole, som fikset et feiring uten etterspill. Det er slik russ Andreassen liker.