SKOLE: Nylig kunne en lese på regjeringens nettside at flere klager på hvordan skolene følger opp skolemiljøsaker. Det ble i 2022 meldt inn fire saker, en på vårparten og tre på høstparten i Randaberg. Derav to av melderne fikk medhold – altså at skolen ikke hadde oppfylt alle pliktene sine, en sak ble trukket underveis, og en sak er ikke ferdig behandlet enda.

Statistikk fra Utdanningsdirektoratet viser at det i 2022 ble meldt inn 854 skolemiljøsaker til statsforvalteren. Noe som er en økning, sammenliknet med tidligere år.

Økningen gjelder også for Randaberg, her kan du sjekke tall for 2020 og 2021;

I 2020: Tre saker, i alle saker hadde skolen brutt aktivitetsplikten

I 2021: Tre saker, i alle saker hadde skolen brutt aktivitetsplikten

Det er ingen stor økning, men faktisk 25 prosent flere saker. I ni av ti saker som ble behandlet i fjor fikk elevene medhold i at skolene ikke hadde gjort nok. I Randaberg sitt tilfelle fikk to av dem medhold, det er faktisk en nedgang på en sak siden 2021.

— Barna våre må ha det bra og være trygge, for å lære. Vi kan ikke akseptere at så mange elever og foreldre opplever at skolen ikke følger godt nok opp når en elev ikke har det trygt og godt på skolen, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i regjeringens pressemelding.

Totalt ble det meldt inn fire saker til statsforvalteren i Randaberg. Foto: Arkivbilde

Over åtte av ti elevar trives på skulen, viser Elevundersøkelsen, som er obligatorisk på 7. trinn, 10. trinn og Vg1.

— Arbeidet med å motvirke mobbing må stå høyt på dagsorden for alle som jobber i og med skole. Det er hele avgjøres ved at skolen tar tak i dette på et tidlig tidspunkt, og at elever som opplever mobbing eller andre skolemiljøproblemer ser at skolen tar det på alvor, sier Brenna.

I Rogaland ble det meldt 72 saker, der alle er ferdig behandlet. I 46 av dem ble det avdekket at aktivitetsplikten var brutt, mens i fire av dem var den oppfylt.

Skolen må ta dette på alvor, mener Brenna. For opplæringsloven sier at alle som jobber i skolen må følge med, gripe inn, varsle, undersøke og sette inn tiltak når en kjenner til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø. Dette er aktivitetsplikten til skolen. hvis elever og foreldre mener at skolen ikke oppfyller denne plikten, kan de melde saker til statsforvalteren.

Det legges ikke skjul på at det er en del mørketall i skolene.

– Dette er en viktig ordning for foreldre og eler. Det skal være sikringsnettet til elevene når skolen ikke hjelper de raskt og rett når en skolemiljøsak oppstår. At så mange får medhold viser at ordningen fungerer, og det er bra, understrekar statsråden.

Som nevnt ble det høsten 2022 meldt inn 854 saker. Dette er en liten nedgang siden våren 2022, men en økning på 266 saker mot samme tid i fjor. Vårsemesteret er lengre enn høstsemesteret, og derfor er ofte tallet på saker høyere på våren. Noen av sakene som blir meldt inn blir avviste, men i nesten alle sakene som var behandlet (95 prosent), har statsforvalteren konkludert med at skolen har brutt aktivitetsplikten. Kunnskapsdepartementet har gitt Utdanningsdirektoratet i oppdrag å vurdere hva kompetanse skolen trenger, for å bli bedre til å forebygge og oppdage mobbing og andre krenkelser.