HELSE: I formiddag leverte Reidun Sirevaag fra helselaget og Brit Hana fra sanitetsforeningen 15 sett med tepper, luer og lubber «ragger» til prematuravdelingen på Stavanger Universitetssykehus. De ser begge på det å bidra som terapi.

– Jeg brukte å strikke til prematuravdelingen da jeg sørget som verst over tapet av min mann. Det ga meg den gang og gir meg fortsatt glede, spesielt med tanken på at jeg har et barnebarn på 18 år som ble født prematurt, sier Reidun Sirevaag, som bruker å strikke når hun ser fotball.

I alle slags farger. Foto: Simen Ingemundsen

Historien skal ha det til at Brit og Reidun var på cruise på Donau, Sirevaag hadde ikke fått bagasjen sin, og kortspill som var planlagt ble byttet ut med strikketøy. For Sirevaag og Hana kunne ikke spille kort, da kortstokkene lå i kofferten til Reidun.

– Siden har jeg strikket flere sett til prematuravdelingen, faktisk er jeg oppe på mitt 22 sett, fortsetter Sirevaag, mens Hana har strikket over 100 sett siden hun startet den gode gjerningen.

Så lenge de har helse er planen å strikke til prematuravdelingen, men de er ikke alene. Elin Kolstad ved nyfødtavdelingen på SUS forteller at de har godt med sett liggende, så det mangler ikke på folk som leverer.

– Det betyr kjempemye å få dette levert, og foreldrene setter så stor pris på at det kommer litt farge inn i kuvøsene, sier Kolstad, som tørket en tåre fra øyekroken da hun fikk levert de nystrikka settene med tepper, luer og lubber.

På vei inn for å overrekke settene med tøy. Foto: Simen Ingemundsen

Reidun har holdt liv i den gode gjerningen i et 1,5 år, mens Brit har strikket til prematuravdelingen i over to år.

Den premature avdelingen er lukket, så Randaberg24 fikk ikke komme inn, men Reidun Sirevaag som besøkte sitt nå 18 år gamle barnebarn da han var nyfødt skryter hemningsløst av opplegget.

– Det er som et sykehus i sykehuset, de har absolutt alt, og foreldrene med sitt nyfødte barn blir tatt godt vare på, sier hun og legger til.

– Glemmer ikke de mange inntrykkene jeg fikk, spesielt var det et foreldrepar som var overlykkelige over å ha fått tvillinger. Så tørket jeg tårer av glede da mitt barnebarn fikk i seg de første milligrammene med melk. Det var en gledens dag.

Kort skal skrives. Foto: Simen Ingemundsen

Settene de leverte i formiddag var i alle slags farger, for det er ingenting som er grått, svart, eller av andre triste farger. Disse teppene, luene og lubbene skal bringe glede til foreldrene som står i den vanskelige situasjonen med et altfor tidlig født barn.

– Vi leverer anonymt, og disse turene til SUS gleder oss mye. Det betyr så mye å få gjøre denne gode gjerningen og for oss betyr det ikke så mye hvem som får settene med tepper, luer og lubber, det viktigste er å vite at de blir brukt og satt pris på, sier Sirevaag og Hana i kor.

Reidun og Brit fornøyd med innsatsen etter å ha levert tøyet. Foto: Simen Ingemundsen

De ser allerede fram til å strikke nye sett av garn de får fra Sanitetsforeningen i Randaberg, og en ny tur til sykehuset til jul.

– Inntil vi leverer på nytt, skal jeg og Brit ha mange sosiale kvelder med strikking. For det er noe med det å strikke sammen, vi går på besøk til hverandre og koser oss med noe godt å spise, og fortsetter vår gode gjerning. Må også legge til at Brit gjør en større jobb enn meg, for hvor enn vi går i lag, så har hun strikketøyet tilgjengelig i veska si, avslutter Sirevaag, mens Brit nikker seg enig.