POLITIKK: I dag ble det kjent at kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget går inn for å åpne for at 16- og 17-åringer kan stemme i kommune- og fylkestingsvalg. Forslaget ble fremmet av Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Venstre. Disse fire partiene har sammen flertall i komiteen.

Randaberg24 tok en prat med lokalpolitikerne;

Ingve Lerang i Venstre er positiv til at 16- og 17-åringer kan stemme. Foto: Per Thime

– Jeg synes det er veldig bra. Unge er de som skal leve lengst med de beslutningene som tas i dag og da er det naturlig at de får være med å påvirke. Det er mange reflekterte, kloke og ansvarlige unge i dette landet - og ikke minst her i kommunen hos oss - som kan berike både debatten og demokratiet om de slippes enda mer til, sier Ingve Lerang (V).

Renate Kolnes i Høyre er negativ til at 16- og 17-åringer kan stemme. Foto: Per Thime

– Under 2015-valget hadde 16-åringer stemmerett ved lokalvalget i Stavanger kommune, som en av kommunene som var med på en prøveordning. Jeg tenker imidlertid at det er grei ordning slik det er i dag at man har stemmerett fra og med det året man er myndig. Da har de fleste fullført videregående skole og har gode forutsetninger for å sette seg inn i hva de ulike partiene står for, sier Renate Kolnes (H).

Tomas Mørch i Krf mener det kan være positivt med at 16- og 17-åringer får stemmerett. Foto: Per Thime

– Jeg personlig er åpen for at 16- og 17-åringer kan få stemme i kommune- og fylkestingsvalg. Dette vil sannsynligvis også føre til at ungdommer kan bli mer interessert og engasjert i lokalpolitikk, noe som vil være svært positivt.

Kristine Enger i Arbeiderpartiet mener en ny diskusjon bør tas. Foto: Per Thime

– Da vi diskuterte dette i lokalpartiet for noen år siden ønsket vi ikke å åpne for at 16- og 17-åringene kunne stemme. Jeg tenker vi kan ta en ny diskusjon og at det er forskjell på å åpne for at 16- og 17-åringene kan stemme ved lokalvalg og å åpne for at de kan stemme ved stortingsvalg.

Alexander Rügert-Raustein i MDG er positiv til å sette ned aldersgrensen til 16. Foto: Per Thime

– De Grønne er positiv til å sette aldersgrense for stemmerett til 16. Det finnes mange gode grunner til det for det er de unge som vil kjenne mest og ikke minst lengst på konsekvenser av dagens politikk