BÅNDTVANG: Kommunedirektøren foreslår at Randaberg kommune vedtar lokal forskrift om hundehold og båndtvang i henhold til Lov om forsvarlig hundehold.

Hovedutvalg for nærmiljø og kultur samles i neste uke til sitt første møte dette året - og da er dette én av sakene som skal behandles.

«Otto» liker ikke å gå i bånd, men det kan bli mer aktuelt i Randaberg. Foto: Arkivbilde, Per Thime

I tidligere behandlinger har helårig båndtvang vært ønsket langs Hålandsvatnet av hensyn til beitedyr, og hvis Stavanger kommune innfører det samme på sin side av vannet. Dette har de ikke innført, og de bekreftet ved varsel om oppstart av arbeidet med den lokale forskriften, at det ikke er planer om å gjøre det.

– I arbeidet med forskriften har det ikke kommet frem indikasjoner på at det er noen faktisk konflikt mellom løse hunder og beitedyr. Det fremkommer heller ikke at det er noen stor konflikt mellom løse hunder og andre turgåere her, heter det i saken.

Kommunedirektøren mener derfor at det ikke finnes grunnlag for å innføre utvidet båndtvang langs Hålandsvannet. Det vil være en fordel for turgåere, både med og uten hund, at det er lik praksis rundt hele Hålandsvannet.

Det er imidlertid andre områder som kommer inn og som det blir foreslått helårig båndtvang.

• På lekeplasser, i skolegårder og offentlige idrettsanlegg • På kirkegårder og gravplasser • Jærstrendene landskapsvernområde • Vistestranden, Litlesanden og tilhørende friområde

Det har også vært ulike innspill i denne saken som har skapt engasjement.

Turstiene i Myrå og på Grødem (fra Ryggstranden til Harestadvika) er også områder hvor det er diskutert at det bør innføres utvidet båndtvang på grunn av konflikt mellom løse hunder og andre brukere av områdene.

– I Myrå har ikke kommunedirektøren klart å finne noe dokumentasjon eller merknader på at det faktisk er noen konflikt. På Grødem peker merknader til de ulike høringene i begge retninger. I tillegg har kommunedirektøren gjort noen undersøkelser for å finne et tydeligere bilde på dette, men uten hell. Kommunedirektøren mener derfor at det ikke er grunnlag for å innføre helårig båndtvang her utover det som ligger i lovverket.

For mer og fyldigere info - klikk deg inn i saksdokumentene.