ØKONOMI: De siste årene har det vært flere til ordningen kommunen har med økonomisk støtte til administrative stillinger i lag og foreninger.

Dette året er det fem søkere, hvor tre av dem er innen Randaberg IL.

* Fotball

* Turn

* Svømming

* Volleyball

I tillegg kommer også Randaberg Tennisklubb inn med søknad.

Beløpene det søkes om varierer også mye. Randaberg IL Fotball er største aktør innen idrett i kommunen med sine over 1.000 medlemmer. Klubben har søkt om 800.000 kroner fordelt på tre administrative stillinger.

I innstillingen til kommunedirektøren blir beløpet ikke det som er søkt om. Randaberg IL Fotball blir innstilt på et beløp som er på 198.000 kroner, noe som er en reduksjon på 21 prosent i forhold til i fjor.

Styreleder i Randaberg IL Fotball har sett dokumentene som beløpene stammer fra.

– Randaberg Fotball er i en vanskelig situasjon. Vi driver så nøkternt så mulig, sparer der vi kan spare, og akkurat nå har vi mer enn nok med å holde hjulene i gang. Et kutt i tilskudd til administrasjonen på 52.000 vil ikke velte klubben, men det er alvorlig. Vi er nødt til å se på konsekvensene, sier Frode s. Lindboe til Randaberg24.

Randaberg IL Fotball skal bygge ny stadion, og i disse dager går man og venter på avgjørelse rundt ekspropriasjon rundt tomta ved Randaberg Arena. Foto: Per Thime

Randaberg IL Fotball jobber for tiden ganske mye med en ny stadion som skal bygges ved Randaberg Arena. I disse dager venter man på dom i ekspropriasjons-saken som var i tingretten for noen uker siden.

– Vi er i en ekstra vanskelig situasjon fordi vår økonomiansvarlige og økonomiske bidragsyter gjennom mange tiår, Gunnar Kolnes, gikk bort i vår. Vi drifter vårt eget anlegg, og kostnadene har økt vesentlig det siste året – mens den kommunale støtten ikke øker. Samtidig er vårt eget anlegg nedslitt, og vi har vært nødt til å brannslukke flere ganger for i det hele tatt å ha en bane å spille på. Og det koster. I tillegg lider klubben over at vi ennå ikke har fått realisert det nye stadionanlegget i Myrå.

I dokumentene som politikerne senere skal vedta i en eller annen form vises det blant annet til det som har med medlemstall. I teksten går det fram at medlemstallet har sunket de siste årene. Da skriver kommunedirektøren at det er naturlig at tilskuddet reduseres.

– I 2012 fikk fotballen 300.000 kroner i administrativt tilskudd, nå innstilles det på 198.000. Samtidig har administrasjonskostnadene selvfølgelig økt i takt med tiden. Vi leser at kommunedirektøren sette stor pris på på den frivillige innsatsen som legges ned, men mer enn takk trenger vi økt støtte, ikke kutt.

Frode S. Lindboe er styreleder i Randaberg IL Fotball. Foto: Arkivbilde, privat

– Hva med at man fordeler basert på antall aktive?

– Vi kan forstå en fordelingsnøkkel basert på antall aktive, samtidig tar den ikke hensyn til at når et idrettslag når en viss størrelse, vil det være et større behov for ansatte i administrasjonen. Oppgavene blir for store til å løse med frivillig arbeid. Vi er kjent med at i Stavanger får idrettslag med daglig leder i full stilling et større tilskudd enn idrettslag som ikke har det, eksempelvis.

Når det kommer til andre beløp det er søkt om - så er dette beløpene:

* Turn 70.000

* Volleyball 280.000

* Svømming 400.000

* Tennis 30.000

Beløpene som kommunedirektøren innstiller på er dette:

* RIL Fotball 198.000 kroner

* RIL Turn 43.000

* RIL Svømming 61.000

* Randaberg Tennisklubb 33.000

* RIL Volleyball 45.000

– Det er arbeidskrevende å drifte idrettslag, og selv om mange etter hvert har ansatte til å utføre noe av dette arbeidet baseres aktiviteten i stor grad på frivillig innsats. Tilskuddene fra kommunen er lave sammenlignet med de kostnadene idrettslagene oppgir til administrasjons-ressurser, men har likevel stor betydning for at k.lubbene skal kunne opprettholde sin høye aktivitet, skriver kommunedirektøren avslutningsvis i saken som skal opp i neste ukes politiske runde.