AVVIK: Det var NRK som tidligere denne uka hadde en artikkel om avvik innen helse - og det som dreier seg om underrapportering av hendelser man opplever på arbeidsplasser.

Aktuelle arbeidsplasser i denne sammenheng kan være sykehjem, institusjoner, kommunale bofellesskap eller annet.

NRK Rogaland skrev at eksempler på avvik i helse- og sosialsektoren kan være mindre alvorlige, som lys som ikke fungerer som de skal. Men det kan også bety at man blir slått, klort, spyttet på, trakassert eller truet, av eksempelvis brukere, pasienter eller kunder.

Prosedyren er at man skal skrive avvik for det aller minste, men dette blir ikke fulgt over alt - trolig heller ikke på Randaberg.

Randaberg24 sjekket med kommunalsjef Elisabeth Sortland Sande.

Kommunalsjef Elisabeth Sortland Sande. Foto: Arkivbilde

Svar kom det fra kommunalsjefen, men ikke helt som det ble spurt om.

– Dette er en viktig sak, og jeg syns det er flott at NRK setter fokus på utfordringer i «det indre livet» innenfor helse- og omsorgstjenestene. Vi kjenner igjen utfordringene med utagering og uønsket adferd innenfor flere avdelinger og brukergrupper, inkludert underrapportering og antatte årsaker til underrapportering.

Sortland Sande sier kommunen har god kompetanse og gode rutiner for å forebygge utagering og vold.

– Vi har også gode rutiner på å følge opp berørte etter uønska hendelser. Selv om vi har både kunnskap og rutiner, er vi bevisste på at helse- og omsorgstjenestene generelt representerer en risiko for yrkesrelatert helse som følge av vold og utagering.

Hun avslutter:

– Vi har kvartalsvise AMU-møter der vi gjennomgår HMS-avvik sortert for ulike kategorier hendelser. Tilgjengelige saksdokumenter og referater vil gi svar på de konkrete spørsmålene du stiller.

Tabellen under vider de mest utsatte gruppene her i landet som er mest utsatt for vold og trusler.

Vernepleier56 %
Miljøarbeidere34 %
Sykepleier31 %
Sikkerhetsarbeidere (militær, tollere, politi)25 %
Pleie- og omsorgsarbediere25 %
Psykologer, prester og rådgivere20 %
Grunnskolelærere19 %
Leger17 %
Førskolelærere14 %
Sjåfører12 %

Når det gjelder tall på avviksmeldinger så er det altså ikke sagt noe om det, men etter det Randaberg24 erfarer er det mange avviksmeldinger som aldri blir skrevet hvert eneste år.

NRK Rogaland hadde i artikkel et intervju med Linnea - som jobber innen helse.

Linnea påpeker også at helse- og omsorgspersonell gjerne ikke orker å sitte på overtid for å skrive avvik.

– Man får beskjed om å skrive avvik, men så får man det travelt i løpet av en kveldsvakt. Når man blir sliten og utbrent etter store hendelser på jobb, vil man bare hjem. Da skriver man ikke avvik, sier hun til NRK Rogaland.

I 2021 ble Arbeidstilsynet varslet om til sammen 57 ulykker som følge av påført voldsskade og fem trusler om vold innen helse- og sosialtjenester her i landet.