POLITIKK: Regjeringen har bestemt seg for at Anniken Huitfeldt blir ny ambassadør til USA. UD venter nå på diplomatisk godkjennelse fra amerikanerne, melder flere medier.

Dagens Næringsliv skriver at avisen har fått bekreftet fra regjeringskilder at Utenriksdepartementet har søkt om såkalt agrement for Anniken Huitfeldt som ambassadør til Washington, D.C.

Randaberg24 har pratet med Arbeiderpatiets lokale leder, Ingvild Lundbakk Denut, hun har følgende å si om saken.

Utnevnelsen av en ambassadør er i høyeste grad en politisk beslutning og jeg mener der er flere gode argumenter som kan støtte en utnevnelse av Anniken Huitfeldt.

For det første har hun solid politisk erfaring gjennom mange år. Hun har sittet på Stortinget siden 2005 og hun har hatt 3 ulike ministerposter; Norges kultur og likestillingsminister i 2009 til 2012, Arbeids og inkluderingsminister i 2012 til 2013 og utenriksminister i 2021 til 2023.

Anniken Huitfeldt (Ap) Foto: Frederik Ringnes / NTB

Jeg tenker at denne bakgrunnen kan være særs verdifull og nyttig når hun skal håndtere politiske spørsmål og samarbeide med amerikanske myndigheter.

Selv er jeg overbevist om at at Anniken har inngående kjennskap til det amerikansk kultur og politiske system gjennom sine mange år i nok politikk på nasjonalt nivå som vil lette diplomatisk dialog og samarbeid med amerikanske myndigheter.

Det å være ambassadør betyr at du må kunne håndtere komplekse internasjonale forhold- og ikke minst bygge broer mellom land, som den erfarne politikeren Anniken er vil hun kunne bidra til å styrke Norge sitt forhold til USA.

Som norsk politiker vil jeg vel og si at Anniken har en grunnleggende forståelse for norske verdier, interesser og prioriteringer. Det vil være viktig når hun skal sikre at norske interesser blir ivaretatt i dialogen med amerikanske myndigheter.

Sist men ikke minst vil jeg fremheve at hun er kvinne. Det å utnevne en kvinne til en høyprofilert diplomatisk rolle sender jo et positivt signal om likestilling, noe som jo reflekterer viktige verdier om inkludering som Norge har.

NTB skriver at; et agrement er en godkjennelse som innhentes hos et fremmed lands regjering før en diplomatisk representant, i dette tilfellet en ambassadør, utnevnes.

Når amerikansk UD har behandlet søknaden og returnert den til norsk UD, gjenstår bare den formelle beslutningen hos Kongen i statsråd. Den amerikanske saksbehandlingen er bare en formalitet, men det varierer hvor lang tid det tar, skriver avisen.