Rekordmange lærlinger tok fagprøven i fylket

Aldri før har så mange tatt fagprøve i Rogaland. I 2021 tok 270 flere lærlinger fagprøven enn året før.

Ni av ti besto fagprøven i 2021 i Rogaland.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

PRESSEMELDING: Aldri før har så mange tatt fagprøve i Rogaland. I 2021 tok 270 flere lærlinger fagprøven enn året før.

– Dette lover godt for framtiden! Behovet for fagarbeidere i Rogaland er stort, nå og i årene som kommer. Over 1 000 av dem som bestod fag- eller svenneprøve, er voksne som ønsker å formalisere kompetansen sin og sikre seg fortsatt jobb gjennom praksiskandidatordningen, sier seksjonsleder for opplæring i bedrift, Catrine Utne Pettersen.

Til tross for to år med koronapandemi, kan det se ut som at arbeidslivet raskt har tatt seg opp igjen. I 2021 var det 3 300 nye lærekontrakter og 3 800 lærlinger som gikk opp til fagprøve i Rogaland. Dette er ny rekord.

Mange fullfører videregående

Rogaland har fortsatt høy gjennomføring. Hele 82,8 prosent av dem som begynte på opplæringen i 2015, fullførte og bestod med studie- eller yrkeskompetanse. Det er omtrent på samme nivå som årskullet før.

Avgangskullet sist skoleår opplevde inngripende koronatiltak i hele sin tid på videregående skole. Dette vises ved at skoleårsfullføring går noe ned, og flere sluttet i løpet av skoleåret. For første gang på mange år var det flere jenter enn gutter som sluttet.

– Elever og lærlinger, skolenes ansatte, instruktører og prøvenemnder, lærebedrifter, opplæringskontor og administrasjon legger ned en imponerende innsats hver dag. De bidrar til at stadig flere blir kvalifisert til videre studier og arbeid. Dette skal vi være stolte av, sier fylkesopplæringssjef, Eiliv Fougner Janssen. 

Et godt læringsmiljø

Mange bekymrer seg for læringsmiljøet til elever og lærlinger i og etter koronatiden. Fylkeskommunen har satt inn en rekke tiltak, og blant annet styrket sosialrådgivertjenesten for elevene. I lærlingeundersøkelsen svarer 85 prosent av elevene at de trives på læreplassen. Elevenes trivsel på skolen scorer 4,2 av 5 i elevundersøkelsen.

Mobbetallene er fortsatt på vei ned, og er langt under landssnittet både for elever og lærlinger. Andelen elever som opplever mobbing er nærmest halvert (fra 4,2 prosent til 2,3 prosent) de siste fire årene.

PS! Les hele kvalitetsmeldingen for 2022 her

Publisert: