HELT KONGE: – Dette gleder vi oss veldig mye til. Det blir stort for oss, og ikke minst er det historisk at kongeparet kommer til Randaberg.

Det sier ordfører Jarle Bø (Sp) og varaordfører Renate Kolnes (H) til Randaberg24. Vi er med dem ut til Tungenes, for stedet blir sentralt når kong Harald og dronning Sonja besøker Randaberg onsdag 29 mai.

– Vi har visst dette en stund, for det er nemlig mye som skal gjøres klart og som på forhånd skal sjekkes. Selv har jeg hatt lyst å si dette ens stund, men det er retningslinjer å følge for dette, sier Jarle Bø.

Først i dag klokken 12 er det offentlig, for samtidig med denne artikkelen ligger også noe av innholdet på Slottet sine sider og hos Statsforvalteren i Rogaland.

Fem kommuner

Kongeparets besøk i Randaberg er en del av Fylkesturen gjennom to fylker, nemlig Agder og Rogaland. Fylkesturen starter i Froland kommune i Agder søndag 26. mai, og Åseral kommune får besøk mandag. Tirsdag går reisen videre til Rogaland og Lund kommune. Onsdag ankommer kong Harald og dronning Sonja Randaberg kommune. Fylkesbesøket avsluttes torsdag 30. mai med et besøk til Vindafjord kommune. Da er fem kommuner besøkt, og kong Harald kan krysse av for kommuner som IKKE er besøkt tidligere.

Varaordfører Renate Kolnes (H) og ordfører Jarle Bø (Sp) har deler av planene klare for kongebesøk i mai. Foto: Per Thime

– For min del så er det slik at jeg elsker det kongelige. Jeg gleder meg enormt mye til dette, men så skal vi huske at dette er noe som alle kan ta del i, sier Renate Kolnes.

Tungenes er stedet

Det er noe som er klart, men slettes ikke alt. I utgangspunktet kommer kong Harald og dronning Sonja med Kongeskipet Norge, det som i sin tid ble gitt i gave fra det norske folk til Kong Haakon VII etter en landsomfattende innsamlingsaksjon i 1947.

– Mye skal ennå på plass, men planen er at kongens skip skal ankre opp like ved Tungenes, for så å ta Kongesjaluppen «Stjernen» inn i moloen på Tungenes for så å bestige land. Det er vurdert flere steder, men Tungenes er for Randaberg en del av vår historie, blant annet med fyret som var ett av de første her i landet.

Noe avhenger selvsagt av vær og vind, men skulle været denne dagen være vrient, så er det muligheter for å bruke enten Mekjarvik eller Dusavik. Viste hvor kongeskipet tidligere har ligget flere ganger, er ikke vurdert i denne omgang, blant annet på grunn av mulighetene for vind.

Kongeskipet Norge har ved flere anledninger ligget til ankers ved Viste, men dette blir ikke stedet for anløp når kongeparet besøker Randaberg. Foto: Per Thime
Kongeparet skal etter planen bruke sjaluppen «Stjernen» når det skal legges til kai på Tungenes. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Vi skal legge opp til en fest for alle, det er viktig, for vi inviterer alle, barnehager, skoler, næringsliv og selvsagt alle i Randabergs befolkning. Vi ønsker å lage en festdag, eller kanskje en fest over flere dager. Det skal vi se nærmere på, men dette er en flott mulighet for å vise frem noe av kommunen vår.

Kommunen skal besøkes

Som tidligere nevnt så har det vært noen møter rundt besøket allerede. Statsforvalteren har vært involvert og det samme har deler av staben ved slottet.

– Fram mot besøket blir det mer av møtevirksomheten. Kongeparet skal rundt i deler av kommunen, noe som betyr at det skal være kjøreruter å følge. Mye går selvsagt også på tid, for det er begrenset tid kongeparet har ved slike besøk. Det viktigste nå er å slå fast at invitasjonen som ble sendt på vegne av Lund, Vindafjord og Randaberg kommune gikk gjennom nåløyet, slik at dette blir tre kommuner som avlegges besøk i forbindelse med kongeparets besøk i Agder og Rogaland disse maidagene.