POLITIET: Politiet etterforsker som kjent trafikkulykken, samt hendelsen der en mann i 20-årene skal ha blitt utsatt for trusler kort tid etter på Randaberg søndag kveld.

Se mer om bistandsadvokater lenger ned i artikkelen.

Truslene skal ha blitt fremsatt i tidsrommet mellom trafikkhendelsen og situasjonen der en mann i 40-årene ble tatt som gissel.

— Begge de fornærmede knyttet til trafikkulykken og trusselsituasjonen har gitt uttrykk for at de ønsker bistandsadvokat dersom vilkårene for dette er tilstede. Politiet har derfor oversendt begjæring om oppnevning, og bedt om at Sør-Rogaland tingrett vurderer å oppnevne bistandsadvokat i medhold av straffeprosessloven § 107a tredje ledd, sier politiadvokat Emilie Netteland.

Avdøde har status som siktet

Politiet har som kjent opprettet sak på frihetsberøvelse i forbindelse med gisselsituasjonen. Avdøde har nå status som siktet i denne saken.

— Endring i status henger sammen med bruk av tvangsmiddel, altså at det er besluttet beslag av hans telefon. Kripos og Spesialenheten har tatt beslag av avdødes telefon i saken de etterforsker, og vi har vurdert at innholdet på den mobile enheten også kan ha betydning som bevis i våre saker. Det er derfor besluttet beslag i denne, sier Netteland.

Avdødes status i de andre sakene politiet etterforsker er uendret.

Flere vitner har meldt seg

I løpet av de siste dagene har politiet avhørt flere vitner i forbindelse med både trafikkulykken og trusselsituasjonen som oppstod i tidsrommet før gisseltakingen. Politiet har også gjennomført ytterligere kriminaltekniske undersøkelser i området der trafikkulykken skjedde. Dette arbeidet ble avsluttet i går. Politiet jobber videre med å innhente og gjennomgå diverse elektroniske spor, samt nye vitneavhør og oppfølging av opplysninger som fremkommer i disse.

— Flere potensielle vitner har meldt seg til politiet, og vi vurderer fortløpende om det er aktuelt å avhøre disse. Vi må derfor fortsatt være tilbakeholdne med opplysninger om de ulike hendelsene, sier politiadvokat Emilie Netteland.

Spesialenheten for politisaker etterforsker omstendighetene rundt at en mann ble erklært død som følge av politiets handlinger i tjeneste. Sør-Vest politidistrikt kan ikke kommentere denne saken.

Bistandsadvokat

Etter ønske fra den fornærmede sjåføren med familie og den fornærmede mannen i 20- årene som ble utsatt for trusler, sendte politiet tidligere i dag begjæring om oppnevning av bistandsadvokater til Sør-Rogaland tingrett.

Advokat Maren Eide er oppnevnt for den fornærmede mannen som skal ha blitt utsatt for trusler i tidsrommet mellom trafikkulykken og situasjonen der en annen mann ble tatt som gissel. Politiet venter på svar på begjæringen vedrørende familien i bilen og vil komme med opplysninger om dette når svar er mottatt.

Foto: Per Thime