BRANN: Det er for tiden meget fint vær i Rogaland, noe som fører til tørr innmark, skog og utmark. Det er nå stor skog-, gress- og lyngbrannfare.

110 Sør-Vest melder på Twitter at skogbrannfaren nå er stor i fylket, og fra med i morgen, lørdag 10. juni innføres det totalforbud mot å gjøre opp ild i nærheten av tørr innmark, skog og utmark.

Faren ser ut til å bli større i dagene som kommer, og det er heller ikke lov å gjøre opp ild på tilrettelagte grill- og bålplasser.

I tillegg til Randaberg, så gjelder forbudet i disse kommunene; Stavanger, Sandnes, Sola, Klepp, Time, Gjesdal, Kvitsøy, Strand, Bjerkreim, Hjelmeland og Eigersund. I tillegg gjelder dette Sokndal, Lund, Hå og Sirdal.

Brannvesenet melder at ikke tillatt å brenne bål, bruke grill, stormkjøkken, andre kokeapparater, bålpanner og annen brenning med fast brensel (ved, kull, briketter, gress, grener ol.). Dette gjelder i skog og annen utmark eller så nær at ild lett kan spres videre i terrenget, samt innmarksområder.

Hva er innmark og utmark?

Innmark er dyrket mark, engslått og kulturbeite. Utmark er det meste av skog, strand, fjell, eng, myr, vann og andre typer landskap

Skoler og barnehager

Brannvesenet mottar mange henvendelser fra skoler og barnehager som ønsker å tenne bål eller bruke grill på tur. Nå når det er totalforbud oppfordrer vi til å finne andre løsninger for å kose seg med mat ute.

Lov å grille i egen hage?

Vi presiserer at det fremdeles er lov å grille i opparbeidet hage, skolegård og større asfaltert område. Husk at du alltid er ansvarlig når du tenner ild, uansett hvor du er og når på året det er.

Virksomheter

Vi ber også virksomheter som driver med for eksempel skogdrift, linjearbeid kraft og tele, kantklipping av veinettet, sliping av jernbanelinjer og liknende om å vurdere og etablere tiltak for å redusere risiko for brann.

Forbudet gjelder foreløpig frem til 30. juni 2023. Brann- og redningssjefene vil da ta en ny vurdering om det er behov for å forlenge totalforbudet.