FUGL: Det er den tiden av året, når svanene begynner å hekke. Nå ser pensjonist Tore Tunge fram til liv like i nærheten av hans eget hus.

– Det er fjerde året de hekker her like i nærheten av huset mitt, forteller Tunge.

Egentlig skulle han likt at de hekket inntil naustet, der har Tunge nemlig lagt alt til rette for svanene.

– Ser ut for at de ikke velger den plassen i år.

Det var aktivitet ved Tungenes i formiddag. Foto: Simen Ingemundsen
Svanene hadde det travelt. Foto: Simen Ingemundsen

Svanene har blitt en attraksjon i Tungenesbukta, blant annet så tar ofte pensjonister turen nedom for å se og noen legger også søndagsturen ens ærend for å se svanene.

– Noen kommer med poser fulle av mat til dem, de liker å se det er liv her på Tungenes.

I år venter han spent på hvor mange egg det blir, hva det blir av dem etter rugingen, og hvordan oppsøkende mennesker behandler dem.

– Et år lå det en dø svane like i nærheten, da hadde en hund bitt over halsen på svanen. Det var ikke mye kjekt, derfor hadde jeg håpet de hekket nær naustet, både med tanken på å verne dem for nysgjerrige hunder og nordavinden, sier han, som regner med at eggene er lagt i slutten av måneden.

Tore Tunge hadde håpet svanene hekket her, men ... Foto: Simen Ingemundsen
... de har valgt å hekke her. Fremst er hannen, kjent for et lengre og rødere nebb enn hunn svanen. Foto: Simen Ingemundsen

Han har lagt alt til rette for hekkesesongen, og har mer halm til overs om de måtte trenge det.

– Reiret lager de av tørket tare og halm, så jeg pleier å legge litt mer halm utover hekketiden, på den måten har de mer å bygge redet sitt av, avslutter Tunge.