|NVE stilte blant annet med Tanja Midtsian på kveldens møte. |Børre Dimsland representerte Lnett på møtet. ||

KULTURSCENEN:

Lnett søker om å bygge en ny 132 kV kraftledning fra Statnetts planlagte Krossberg transformatorstasjon i Stavanger til en ny Harestad transformatorstasjon i Randaberg.,

I kveld var det invitert til folkemøte om saken - og det var noe som slo an. På kulturscenen var det nemlig samlet en rekke interesserte, for å høre mer om planene, de som trolig blir godt synlige over store deler av Randaberg.

Lnett søker om to alternative plasseringer av nye Harestad transformatorstasjon, men ikke bare det. Lnett søker også om ekspropriasjonstillatelse for nødvendig grunn og rettigheter for å bygge og drive de elektriske anleggene etter ekspropriasjonsloven. Samtidig søker de om forhåndstiltredelse, som innebærer at grunn og rettigheter kan tas i bruk før skjønn er avholdt.

NVE startet innledningsvis med å fortelle mer om det som har med konsesjon - det som Lnett søker om for det aktuelle temaet. For å få den tildelt må konsesjonen være en større fordel, enn ulempe.

NVE stilte blant annet med Tanja Midtsian på kveldens møte. Foto: FOTO: Per Thime

NVE er inne i saken, dypt. De tar med seg alle mulige ting, som visuelle virkninger, arealbruk, grunneiere og mye mer.

Det er i denne saken som nevnt også søkt om bruk av ekspropriasjon og tillatelse til forhåndstitredelse.  NVE behandler da begge søknader samtidig, både konsesjon og bruk av ekspropriasjon.

På kveldens møte var det trolig mer enn 100 personer som hadde møtt opp, mange av dem er berørte grunneier som kanskje vil komme i befatning med en ny kraftledning.

NVE ønsker innspill i saken, blant annet om konsekvensene er godt nok utredet, hvilke traseer som er best og forslag til tiltak som kan redusere negative virkninger.  I tillegg er det foreslått plassering av ny hovedtransformator - ved Foren og langs E39, Mekjarvikveien.  NVE har satt fristen til 13 mai.

NVE gjorde seg så ferdig - men Lnett orienterte også om prosjektet. Børre Dybseland er myndighetskontakt i Lnett.

Han ga tidlig klar beskjed om at man trenger nytt nett, fordi kapasiteten på dagens er gammelt og at det yter for lite.

– Med dette vil vi bygge til vekst og betjene alle kunder på en god måte. Her på Randaberg er det for tiden ganske kjipt. Det er mange som bruker strømmen, noe av dette er industrien.

Foto: Per Thime

Videre fortalte han om hva Lnett har søkt om.

– Når det gjelder Randaberg, eller Harestad, så er det fem alternative kombinasjoner, men bare en av disse skal bygges. Det er mange hensyn som skal tas ved et slikt anlegg. Traseer med lav synlighet i terrenget, færrest mulig boliger innenfor 50 meter fra senter luftledningstrase og mye mer.

Det er flere typer master som er aktuellenår det skal bygges. Fra Krossberg til Harestad er det snakk om master på en snitthøyde på 29 meter, men på 35 meter på det høyeste. Avstand mellom mastene skal være mellom 200-300 meter.

– Vi ønsker å ha færrest mulig ute på dyrket mark. I forbindelse med bygging er det ikke planlagt nye permanente veier, bare midlertidig i byggeperioden, fortsatte han.

Lnett snakket også om plassering av ny transformatorstasjon. Eksempelet var et bilde fra Jæren, fra en stasjon som ble satt i drift i 2020.

– Vi har også sett på bruk av jordkabel fra Krossberg til Harestad, hvor det er to alternativ det er sett på. De var relativt dyre, 170-180 millioner kroner dyrere, så det tok vi ikke videre.

Lnett mente at det ikke er store forskjeller det er søkt på. Noen har større konsekvenser, blant annet innen landbruk.

Til slutt viste Lnett fram noen skisser fra de planlagte mastene som skal ruve i terrenger, både på Randaberg og fra Mosterøy.

Når det kommer til tidsplan - så ser man for seg byggestart i løpet av 2024, for før det skal det planlegges mer. Detaljering, anskaffelse og forberedende bygging, utarbeidelse av andre planer og ikke minst behandlingen hos NVE.

– Vi startet i 2018 med dette prosjektet og har altså holdt på i fire år. var også da møter om dette. Vi skal fortsette å informere om aktuelle ting. Ta også kontakt med oss, sa han til slutt.

Det ble også orientert fra grunneierrepresentant i Lnett, Andreas Janson,  om hva som kommer til å skje de neste årene. Det dreier seg blant annet om arkeologiske undersøkelser hos noen grunneiere som vil bli berørt.