HOBBY: Alle vet at Bjørn Egel Nygård er ekspert på katter og hunder, men svært få vet at randabergbuen har peiling på motorsykler av typen Suzuki, Yamaha, Honda og Kawasaki.

På det lokale dyrepensjonatet kryr det med andre ord ikke bare av firbeinte, men også «leketøy» på to hjul.

Undertegnede i Randaberg24 tok seg en tur innom for å prate med Nygård om hans svært så kostbare hobby.

Denne 70-talls Yamahaen er av den sjeldne typen, importert fra statene og Nygård har brukt nærmere to år på å få den ferdigstilt. Foto: Simen Ingemundsen

— Jeg liker like mye å skru som å kjøre slike sykler, sier motorsykkelentusiasten som har 14 sykler linet opp på rekke i garasjen, og som opp igjennom årene har eid mellom 50 og 60 tohjulte vidundere.

Han liker best sykler fra 70-tallet, spesielt med tanken på designet og synes nåtidens design er av den vulgære sorten.

Litt av samlingen til Nygård. Foto: Simen Ingemundsen

— Første motorsykkel fikk jeg i en alder av 16 år. Det var en Yamaha Enduro 50 kubikk, og siden den gang har jeg utviklet hobbyen min til å gjelde sykler til langt over 1000 kubikk.

Nygård vil anbefale de som ønsker å bli gode på motorsykkel om å prøve trial først. Da får en virkelig trent balanse. Han mener noe av det viktigste bygda har er trialbanen ved Harestadmyrå.

— Der får en lære å utnytte kraften, overkomme hinder og finne balansen. En slik trialbane var med å hjalp meg til å finne balansen da jeg startet med den slags fremkomstmiddel.

Denne mopeden er seks år eldre enn eieren. Nå skal Nygård født i 63 fikse opp vidunderet fra 57. Foto: Simen Ingemundsen

— Bli med så skal jeg vise noe, sier Nygård.

I et rom har randabergbuen en moped av typen Tempo MC, Nygård har enda ikke delene som skal til for å få den 57 år gamle modellen opp å gå. Han ser fram til å begynne å skru, men enda gjenstår det mye arbeid før den kan kjøres.

— Jeg har eid mange titalls sykler i mitt liv, og flere angrer jeg på at jeg solgte. Flere i dag hadde vært 10 ganger mer verd enn da jeg solgte dem, sier Nygård og avslutter.

— Jeg er hele tiden på utsikt etter mer firehjult lykke og har nettopp kjøpt en i Vennesla så jeg håper å få hjem før det blir høst.