ØVELSE: — Det er første gang på lenge at vi har dette tauredningskurset i Stavanger Omegn, og Randaberg lå så nært, så da falt det naturlig å velge Randabergfjellet, sier Willy Skjæveland, som på lik linje med de nær 20 deltakerne deltok på kurshelgen frivillig.

Røde Kors brukte denne helgen på å kurse flere av sine medlemmer i tauredning, for en skal ikke langt før en finner bratt og ulendt terreng i Stavanger Omegn. Noen av deltakerne tok også kurset i Suldal i fjor.

I tillegg til kurset som pågikk i helgen, har Røde Kors en månedlig trening.

— Lære seg bruk av tau for å redde mennesker i bratt og ulendt terreng er viktig for vårt arbeid, en vet aldri når en får bruk for det, fortsetter Skjæveland, som i anlednings dagens kurs var markør, eller «pasient».

Denne helgen hadde de leid inn en instruktør fra Sørlandet, i tillegg lærte de en av sine medlemmer til å bli godkjent instruktør, slik at de slipper å hente instruktører fra utenfor sitt området.

— Randabergfjellet har en et terreng som passer perfekt til vår type kursing.

De var delt inn i både to- og firemannslag, og brukte gårsdagen blant annet til innføring i det å gå ut på kanten av fjellet.

Mye skal læres når de kurses i tauredning. Foto: Simen Ingemundsen

Stavanger Røde Kors sitt hjelpekorps har nå planer om å tilby dette kurset et par ganger i året til sine medlemmer. Dette som er hensiktsmessig bidrag i redningsarbeid. Også noen speidere deltok på kurset denne helgen.

— Vi har samme samband som nødetatene, det er en betryggelse å ha kontakt med dem når vi skal ut på oppdrag, sier Skjæveland og avslutter.

— Si for eksempel at helikopteret til nødetaten ikke klarer å lande på grunn av dårlig vær, da blir vi tilkalt. Vi hadde jo nylig en pasient vi reddet ved Kjerag, og så hender det vi må redde dyr som er i nød. Det er som oftest sauer vi redder, og da har vi lært oss å ta med kraftfôr, som vi bruker til å lokke sauen bort til oss.

Som markør ble Willy Skjæveland «reddet» av Stian Naustvik og Irene Husebø.

— Vi er med i Røde Kors for vi synes det er gøy og lærerikt, sier de begge, som har erfaring fra søk og redningsaksjoner. De er inne i sitt andre år som medlem av Røde Kors.

For de som er uheldig å møte på et dødt menneske, har også Røde Kors oppfølging for sine medlemmer, men først og fremst kommer egen sikkerhet.

Se bildene våre fra øvelsen