PLANER: I sin tid laget Randaberg kommune det som var tenkt som en fullskala bane for Frisbeegolf på Grødem. Etter hvert ble det noen utfordringer, som at noen naboer klaget og ikke minst at Statsforvalteren satte foten ned og slo fast at banen var bygget ulovlig.

Frisbeegolfbanen «Giljapark» ble derfor bygget i 2021 uten søknad og tillatelse etter plan- og bygningsloven. Frisbeegolfbanen ble bygget som en 18-hulls bane. Frisbeegolfbanen slik den er bygget (18-hulls bane) ble nabovarslet 01.07.2022. Etter mottatte merknader fra naboer, ble frisbeegolfbanen omprosjektert. Antall hull er redusert fra 18 til 10, det er utført endringer og justeringer av banen, og arealet til frisbeegolfbanen er redusert går det fram av ny søknad.

Omsøkt frisbeegolfbane ligger i område som i Kommuneplan 2018-2030 er avsatt til friområde. Området er regulert til friområde med spesifisering park, turvei, lek, jf. plankartet. Den delen av frisbeegolfbanen som ligger innenfor planområdet til Reguleringsplan for Fjellheim sør, er fjernet i den omprosjekterte frisbeegolfbanen. Frisbeegolf er å regne som en idrett. Omsøkt tiltak avviker derfor fra reguleringsformålet friområde. Det er søkt om dispensasjon etter pbl § 19-1 for avviket.

– Den omprosjekterte frisbeegolfbanen som søknaden gjelder, er mer forenlig med reguleringsformålet friområde enn den bygde frisbeegolfbanen. Kommunedirektørens foreløpige vurdering er at verken hensynene bak reguleringsformålet og 100-metersbeltet langs sjøen eller hensynene i plan- og bygningslovens formålsbestemmelse, blir vesentlig tilsidesatt ved å gi dispensasjon som omsøkt, skriver kommunedirekøren når hun oppsummerer saksframlegget.

Videre heter det at ansvarlig søker har begrunnet at fordelene ved å gi dispensasjon er klart større enn ulempene.

– Kommuneoverlegen har i brev datert 13.02.2023 uttalt seg positivt til den omsøkte frisbeegolfbanen. Kommuneoverlegen mener, ut fra erfaring med andre frisbeegolfbaner i regionen, at det er mulig å kombinere eksisterende turområder med en frisbeegolfbane.

Fylkekommunen ønsker seg befaring av området før de uttaler seg mer konkret.

– Etter en vurdering finner vi det nødvendig å befare området før vi kan gi endelig uttale til tiltaket. Dette for å avgjøre om tiltaksområdet har potensiale for funn av til nå ikke kjente automatisk freda kulturminner, som tiltaket kan komme i konflikt med. Kostnadene som er forbundet med befaringen vil ikke bli belastet tiltakshaver. Fylkesdirektøren må imidlertid understreke at det kan bli behov for ytterligere arkeologiske registreringer etter denne første befaringen, heter dei et brev sendt til kommunen.

Fra 18 til 10 hull. Foto: Randaberg kommune/Novaform Sandnes AS