DYR: Nylig kunne en lese på NRK at Venstre og MDG mener Norge bør ha obligatorisk ID-merking av katter, noe som Sverige innførte i januar. Stortingsrepresentant for Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik mener ID-merking kan redusere ulempene med over 50.000 forvillede og husløse katter i Norge.

Monica Askildsen er så klart enig med både Venstre og MDG.

— I Norge bør det innføres obligatorisk ID-merking og obligatorisk kastrering av katt om ikke selger allerede har tatt ansvar. Dette gjelder så klart ikke rasekatter i avl. Dette burde ikke være så vanskelig, sier Monica Askildsen og legger til.

— Hvis vårt naboland Sverige klarer det, ja da bør Norge lære av dem

Askildsen setter stor pris på at MDG og Venstre støtter dette, og forteller at veldig mange ikke ID-merker ikke dyrene sine. Hun legger ved noen bilder av katter som ikke har blitt ID-merket, og som har blitt syk på grunn av at de har levd vilt i naturen.

— 85 prosent av de jeg plukket opp er ikke merket. Det er også en økning i tamme katter som vi får inn uten chip. Disse er mest sannsynlig dumpet, sier Askildsen og avslutter.

— Katter som ikke er ID-merket finnes i alle kommuner, og de som skaffer seg katt som kjæledyr i Randaberg bør virkelig ta seg sammen og ID-merke katten sin.

Hun jobber med å få svar fra partiet rødt på hva de tenker om ID-merking, andre partier sier nei eller svarer ikke.

Randaberg24 har hørt med Alexander Rugert-Raustein i MDG angående saken. Han mener at ID-merking med chip er et enkelt tiltak for å sikre god dyrevelferd ved at ansvarlige eiere lett kan identifiseres.

— Forvillet katter er et problem på mange vis. De har ofte helseproblemer, og lider samtidig som de formerer seg rask med opp til to kull/generasjoner i løpet av et år, sier Alexander Rugert-Raustein.

Han nevner helseproblem avføring i sandkasse kan føre til hos oss mennesker, og at katter som slåss, lage bråk og forstyrre om natten også kan være et problem i lengden. I tillegg nevner han at katter kan være smittebærer av sykdom som fører til abort hos for eksempel sau.

— Den som eier katten har etter dyrevelferdsloven ansvaret for å sørge for at katten har det bra og får godt stell. En har også ansvar for at katten får nødvendig hjelp fra veterinær hvis den blir syk eller skadet, sier Rugert-Raustein og avslutter.

— Det mange ikke vet er at de også er eier av kattens avkom. Det er kjekt me kjæledyr men ofte blir stell og tilsyn en utfordring når en skal på ferie og folk løser dette ved å forlate dyret. Det er nesten umulig å finne eieren hvis ikke katten er merket med chip. Det er derfor nødvendig med obligatorisk ID-merking.