KONTROLLERTE: Det er snart ett år siden Solbakken sykehjem åpnet opp både dører, rom og mye annet. Tidligere denne måneden var det tilsyn fra brannvesenet.

Under tilsynet ble det påvist tre avvik.

Avvik nr. 1 (eier) * Eier kan ikke dokumentere at sikkerhetsnivået i byggverket er oppgradert.

Avvik nr. 1 (bruker) * Bruker har ikke sørget for at rømningsveiene opprettholder sin funksjon.

Avvik nr. 2 (bruker) * Det er ikke iverksett planer og tiltak for å redusere risikoen for brann i byggverket.

Foto: Arkivbilde

Hensikten med tilsynet var å vurdere om eier/bruker ved objektet hadde et velfungerende systematisk sikkerhetsarbeid som ivaretar brannsikkerheten.

Fra rapporten heter det blant annet dette om avvikene:

«Eier kan ikke vise til eller dokumentere at bygningsmassen er vurdert med hensyn til oppgraderingskravet for eldre bygninger. Med eldre bygninger menes bygg oppført før byggeforskrift 1985 ble gjeldende. Eier må sørge for å dokumentere en helthetlig vurdering (f.eks. tilstandsanalyse) av brannsikkerheten i byggverket opp mot sikkerhetsnivået av byggeforskrift 1985 eller senere byggeforskrifter. I tillegg må det utarbeides en handlingsplan med frist for utbedring av avvik».

De to andre avvikene var blant annet om rømingsveiene:

«Under tilsynet ble det observert en tilkoblet fryseboks i trapperom beregnet som rømningsvei, konkret gjelder dette trapperom ved heis. Trapperommets funksjon som sikker rømningsvei må ivaretas, dette innebærer at bruker må flytte fryseboksen til egnet sted. Plikten til å sørge for at rømningsveiene opprettholder sin funksjon innebærer både et forbud mot å plassere gjenstander eller andre hindringer i rømningsveiene, og en plikt til å fjerne etablerte hindringer i rømningsveiene».

Det siste avviket er om risiko for brann:

«Det er ikke iverksett planer og tiltak for å redusere risikoen for brann i byggverket».

– Risikovurderingen er mangelfull, det er ikke i tilstrekkelig grad kartlagt farer og problemer som kan oppstå med hensyn til brannsikkerhet. Ved gjennomgang av eksisterende risikovurdering var det kun vurdert risiko knyttet til brann på komfyr.

Nå skal kommunen sende en plan med frist 20. januar 2023 for hvordan , av hvem og hvordan de påpekte avvik vil bli utbedret.

Foto: Arkivbilde