BÅL: I morgen, lørdag, trer det generelle bålforbudet i kraft. Da vil det i fem måneder være forbudt å tenne bål, engangsgrill, bålpanner og annen åpen ild i skog og utmark.

Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men Norsk brannvernforening oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige, særlig i områder der det har vært lite nedbør.

– Ved usikkerhet bør man ta kontakt med lokalt brannvesen, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Han oppfordrer alle til å være varsom og viser til at mange gress- og skogbranner har startet som følge av kaffebål som ikke var forsvarlig slokket – eller etter gjenglemte engangsgriller. Gnister kan fly langt og selv om det er vått og fuktig der man er, kan det være tørt like i nærheten.

— Ta heller med varm mat på termos, enn å risikere å starte brann ute i naturen. Det er viktig å ikke belaste brannvesenet unødig, og brudd på regelverket kan straffes med bøter, poengterer Søtorp.

Den som tenner bål, er selv ansvarlig for å slokke det helt og rydde opp etter seg. Mange kommuner tilrettelegger for bålbrenning ved å etablere godkjente bålplasser. Disse er det normalt tillatt å bruke hele året.

(©NTB)