LESERBREV: – Det har for oss som sikkert de fleste andre vært en julestri med mye som skal ordnes å komme på plass før vi endelig kan feire jul.

Skolen

Høsten på skolen kan virke som har vært ekstra stri dette året selv om det nok er en lang historie som fører frem til det vi har hørt om med skapdører som kastes i gangen på skolen og elever som blir stripset fast til påler. Ja, det er faktisk tilfelle i Randaberg. Jeg kan tenke meg det ikke er så lett å være verken den eleven som er på skolen for å lære, den eleven som ikke klarer å sitte stille, læreren som forsøker å lære bort noe kunnskap alene til kanskje 25 elever og ei heller rektor som kjenner på det øverste ansvaret for at skolen jo faktisk skal tilby et godt lære miljø til sin elever.

NeI, neimen om det kan være enkelt, nettopp det har vel ingen heller lovet at det skal være? Det er trist at pga Regjeringen sitt mål om å nå opp på nasjonale prøver så presses stadig mer teori inn i timene elevene er på skolen. Dette går som vi ser ikke opp når det prøves i praksis. For en elev som der det verste er å sitte stille på en stol, kan jeg bare tenke meg hvilken tortur skolen kan kjennes som.

Vi trenger en ny tenkemåte for disse elevene selv om det jo er utprøvd tidligere så det er ikke noe nytt. Når jeg vokste opp var det elever ved Harestad skole som hadde praksis ved den gangen Randaberg Bil. Dette fordi de var praktisk anlagt, løsningsorientert, utolmodige. Nettopp det som kjennetegner en grunder som starter egen bedrift. Ja for disse elevene, selv om de er utagerende på skolen i den form skolen er nå må du ikke fortelle meg at disse ikke innehar en enorm ressurs, evne å mulighet til å skape noe som samfunnet vårt nyter godt av!

Vi trenger et tilbud til disse elevene der foreldrene ser behovet. Vi trenger praksisplasser på bedrifter og gårder der de kan komme en halv dag 2 ganger i uken eller 2 hele dager, alt etter behov. Da kan de få stelle dyr, kjenne på den gleden det er å ta seg av noen som trenger at du steller dem. De kan mekke bil, sveise litt osv. Muligheten stopper kun hos oss voksne som ser begrensninger fordi vi ikke orker å ta ansvar. Vi må ta ansvar for at elevene har et fungerende læremiljø og da mener jeg svaret ikke er at alle skal oppnå et resultat på en nasjonal prøve.

Familien

Dette bringer meg videre på neste tema jeg har på hjertet, familien. Denne finnes jo i så mange former etter hvert og sånn er det blitt, ikke noe å si på det. Håpet mitt er at alle voksne klarer å se barna i hverdagen å prioritere f eks minst et felles måltid til dagen, bruke tid sammen, snakke om hva dreier livet ditt seg om nå? Hvordan opplever du skolen. Så vil jeg si så tydelig jeg bare kan at det er vi som foreldre som har ansvar for å oppdra ungene våre. Og jeg sier det like mye til meg selv.

Vi har ansvar for at dette barnet som når du hadde sex, valgte å sette til verden så har du et ansvar 24/7 resten av livet. Det skal du ikke løpe fra. Vi skal lære våre barn å ta ansvar, å være en god med elev, en god venn å faktisk evne å stake ut kursen for eget liv. De trenger trygge voksne som ikke ofrer all egentid men som har kvalitetstid sammen med barnet. Og kvalitetstid er ikke en tur i Kongeparken, selv om det er gøy. Vi må lære barna at det ikke er greit å være stygg med andre, å når skolen gir beskjed så må vi ikke lukke ørene å tro at dette ikke gjelder mitt barn. Nei vi må ta ansvar på en kjærlig måte.

Livet

Hva er meningen med livet? Hvorfor er du på denne jorda? Er det for å mate egoet ditt så mye du evner og at du da blir lykkelig. For det er vel det som er målet å bli så lykkelig vi bare kan? Jeg tror ikke det. Jeg tror det er en skjult hemmelighet Gud har skapt i oss at når vi velger å se andre, gjøre noe godt for andre å få i retur en takknemlighet så er det en helt annen dimensjon av lykke å godfølelse. Bare prøv det! Jeg skal være den første å innrømme at jeg selv har vært egoistisk, så ikke tro at jeg ikke jobber med dette selv.

Fredens Gud, han som i kraft av en evig pakts blod førte den store hyrden for sauene, vår Herre Jesus Kristus, opp fra de døde, må han utruste dere med alt godt, så dere gjør hans vilje. Ja, måtte han ved Jesus Kristus skape i oss det som er godt i hans øyne. Ham være ære i all evighet! Amen. Bibelen Hebreerne 13.20-21

Jeg vil si det rett ut, du trenger Jesus. Vi er skapt av Gud, det er ikke evolusjon som har ført til mennesket. Om du følger evolusjonen til endes så ser den slik ut: Det var en energi som skapte en eksplosjon av støv som igjen førte til en jord, til en bakterie som utviklet seg til en geléklump som videre ble en skapning som krøp på land og etter hvert ble et dyr som igjen gikk fra sjimpanse til å bli et menneske. Problemet her er hvor kom energien fra? Hva fantes før dette? Har energien vært evig? Og hvordan forklares designet som finnes i naturen, i dyrene, i mennesket? For det er et design der hele skapningen fungerer. Bare infoen øynene dine formidler gjennom nerver til hjernen din er en ufattelig stor mengde Mb.

Sannheten om hvor vi kommer fra er: Gud er utenfor tid, sted og rom. Gud er ikke bundet av tid slik vi kjenner den. Gud har skapt tiden og han har plassert oss i den. Selv er Han ikke bundet av tid. Gud er evig. Han har ingen begynnelse og ingen slutt. Det forklarer hva vi kommer av og hvorfor du er skapt. Du er skapt for å vite at Gud er din far, han elsker deg med en ubetinget kjærlighet. Og større enn det så valgte han i sin godhet at tross våre feilgrep og egoistiske handlinger som alle er i strid med Gud som er Hellig og god så sendte han sin egen Sønn til jorden. Jesus levde sitt liv der alle Hans gjerninger på jorden var etter Guds vilje for hans liv. Ved enden valgte Han å dø for din og min skyld for at Han på korset en gang for alle seiret over Satan så vi gjennom troen på Jesus kan stå rettferdige fram for Gud å ha retten til barnekår hos Gud og når dette livet ditt ender på jorden kan få komme til Himmelen. Amen. Om du vil vite mer om hva Jesus har gjort for deg så kom på møteuke som starter på Forsamlinghuset Randaberg NLM 3 Januar klokken 19.30 og er hver kveld gjennom helgen.

Med ønske om en fredfull jul sammen med de du er glad i og gjerne være der for noen du ikke kjenner så godt.

Med vennlig hilsen Jarle Kro.