POLITIKK: — Føler jeg har blitt bønnhørt, innledet Reidun Sirevaag (Ap), leder for eldrerådet saken «Behov for flere sykehjemsplasser». For flere sykehjemsplasser er noe Sirevaag har brent for, snakket om og stått på for i mange år.

Sirevaag har lenge vært bekymret, men ble glad da formannskapet i kommunestyret gikk inn for å skape flere sykehjemsplasser.

— Det viste seg at det ikke var noe å være bekymret for, fortsatte Sirevaag som viste til at innen 2050 vil det være en dobling av demente, noe hun ikke tørr å tenke på.

Kommunalsjef Elisabeth Sortland Sande forstår Sirevaag sin bekymring for sykehjemsplasser, spesielt korttidsplasser.

— Jeg vet anbefalt norm er 16 til 20 prosent sykehjemsplasser, og vi ligger på 16 prosent. Vet at Stavanger skal til med å bygge 300 nye sykehjemsplasser, og det er ikke nok. Vi står foran store omstillinger i nær framtid, og det klokeste er å legge til rette for de som trenger moderat bistand.

Foto: Arkivbilde

Med moderat bistand handler det om de som er i mellom hjemmetjenesten og de som trenger døgnbemannet plass. Det er derfor satt av en million kroner til å utrede sykehjemsplasser de neste årene.

Tanken er å bruke andre etasje på Vistestølen som korttidsplasser innen 2024, noe som utgjør 14 plasser. Det planlegges også om å leie langtidsplasser i nabokommunen.

— Vi trenger flere ansatte til det og 2023 skal brukes til å rigge for korttidsplasser på Vistestølen, sier Sande.

Oddbjørn Bø (V) kom med innspill, han tok blant annet fram oppgraderingsbehovene ved Vardheim, og mente at planen var fornuftig.

Sande mener det vil være ganske omfattende å sette i gang med oppgradering av Vardheim, og at flere korttidsplasser i kommunen er den beste investeringen.

— Det er dyrt å drifte helse og det er satt av 50 millioner i 2026. I Randaberg kommune satser vi på hjemmetjeneste, og forebygge folkehelse i kommunen vår er viktig. Akkurat nå er kapasiteten spreng, og de ansatte står foran omfattende omstillinger for å kunne møte utfordringene som er i vente, derfor er korttidsplasser det beste, avslutter Sande.

Dagens møte var forøvrig det siste eldrerådet hadde før jul.