SKOLE: Tradisjonen tro dro 8. trinn på Grødem skole til Knaben leirskole tidligere denne uken. Kontaktlærer Kari Anita Våge Kommedal kan melde om solfylte dager, lite vind, og kuldegrader ned i 18 minus.

For elevene gjenstår bare få dager igjen før hjemreise til Grødem.

Randaberg24 har pratet med ungdomsskoleelevene Kristoffer Østrem, Jacob Booc og Isabelle Katie Schuhe, som så og si aldri har stått på ski tidligere. Oppholdet på Knaben leirskole var et av deres første møter med snøen med ski på beina og staver i hendene.

— Det å bli vant med skiene har vært det vanskeligste med oppholdet så langt. Heldigvis har vi flinke lærere som lærer oss, og så blir vi delt inn i nivåer som passer hver enkelt av oss, forteller de tre samstemt.

Kontaktlærer Kari Anita Våge Kommedal kan melde om solfylte dager. Foto: Privat

Bortsett fra skiturer har elevene opplevd turistattraksjoner som gruver, hvor mineralet molybden ble utvunnet, et grunnstoff som benyttes i våpenproduksjon. Nytt for oppholdet på leirskolen i år var det å oppleve å grille reinsdyrkjøtt i lavvo.

— Sjekke ut gruvene var spennende, disse som både har blitt brukt under første og andre verdenskrig. Vi har hørt en del om dem i forkant av turen, men hadde aldri trodd de var så store.

Hver sin kveld har klassene hatt ansvar for leker; grip mikrofonen, planken og skilek var noen av aktivitetene elevene hadde forberedt før turen til leirstedet.

— Vi får også lov til å være i bassenget på kveldene etter skiturene, og på turen våre blir det grilling av pølser, forteller de videre.

Nærbutikken får de også besøke, de har alle fått lov til å ha med seg et par hundre kroner til å handle snacks og brus for, men det er ikke lov til å kjøpe energidrikk og heller ikke lov til å bruke mobilen mer enn en time daglig.

— Da sjekker vi sosiale medier og svarer på alle meldingene vi har fått. Ved å ikke bruke telefonen får vi anledning til å være mer sosial og bli kjent med klassekameratene og klassevenninnene våre.

Middag får de også under oppholdet; taco, kjøttkaker og fisk har de blitt servert, pluss en god del pølser på skiturene. Seine kvelder blir det også.

— Det blir mye at vi gutta prater sammen før vi legger oss, og da går timene, så det ender med at lærerne kommer innom og sier at vi må legge oss til. Det hører vi på og faller til ro, forteller Kristoffer Østrem og Jacob Booc.

Når undertegnede spør om de helst skulle hatt snø på Randaberg svarer de hver for seg.

— Synes det er greit å stå på ski, men vil helst ha det her på fjellet, sier Jacob Booc.

— Ganske greit å gå på ski, men hadde vært vanskelig å hatt det hjemme, svarer Kristoffer Østrem.

— Det hadde vært kjekt med snø på Randaberg, avslutter Isabelle Katie Schuhe som mer enn gjerne skulle gått til skolen på ski.