Dette bekymrer foreldre seg for - se topp 10 listen

Nesten halvparten bekymrer seg for at barnet eller ungdommen deres sliter med psykisk helse.

Mange foreldre bekymrer seg for psyken til barnet sitt.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

PRESSEMELDING: 

Slik svarer foreldre om bekymringene sine i en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring.

De er bekymret for at barnet/ungdommen:

,, sliter med psykisk helse – 44 prosent  , skal bli utsatt for en ulykke – 42 prosent  , blir mobbet – 35 prosent  , er ensom – 34 prosent  , er for lite i aktivitet – 32 prosent  , blir syk – 27 prosent  , henger med feil folk – 26 prosent  , bruker mobilen for mye – 25 prosent  , gamer for mye – 20 prosent  , har for høyt fravær – 7 prosent,,

Mange unge trenger hjelp,

- 44 prosent av de spurte foreldrene er urolig for barnets psykiske helse. Det er noe vi må ta på alvor, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

Koronakommisjonen slo i april fast at myndighetene ikke klarte å fange opp sårbare barn under pandemien.

- Mange har trengt psykisk oppfølging fra profesjonelle siden mars 2020. Mange har blitt isolert fra skole og studier, eller mistet jobben og har slitt med å komme seg tilbake til arbeidslivet. Resultatet kan bli uførhet og vi er urolige for utviklingen. Vi har aldri hatt flere skader meldt på uføreforsikring og barne- og ungdomsforsikring enn det siste året, sier Skjerven.

Jobb er viktig for psyken,

Statsminister Jonas Gahr Støre snakket om viktigheten av å få flere unge ut i arbeidslivet i sin 1. mai-tale.

- Jobb er svært viktig for psykisk helse. Å ha en jobb å gå til med kollegaer og en mening med hverdagen er essensielt for den mentale helsen vår, sier Frende-legen.

Stadig flere unge blir uføre,

NAV definerer unge uføre som aldersgruppen 18 til 29 år. Ved utgangen av mars 2022 var det 21 600 unge uføre i Norge. Det er en økning på 2,8 prosent det siste året. Tallene kommer fra den nyeste kvartalsstatistikken til NAV.

- Andelen unge uføre har aldri vært høyere enn nå. Det er gruppen 25-29 år som har økt mest siste året, sier Skjerven.

På ett år har det blitt 580 nye unge uføretrygdede i Norge.

- Det er mer enn 11 unge mennesker hver eneste uke, sier Skjerven.

- Høyst reelle bekymringer,

At psykiske lidelser er en viktig årsak til uførhet blant unge bekreftes i den nevnte kvartalsstatistikken. Den viser til at «den viktigste faktoren bak denne veksten er en stadig økende uføretrygding av 18-åringer, noe som ser ut til å skyldes flere barn og unge med psykiske lidelser».

Noe tilskrives også endringer i regelverk, helse og demografi de siste 30 årene, samt at Tidsbegrenset uføretrygd ble innført i 2004 og utsettelsen av tidspunktet for når uføretrygd innvilges.

- Foreldres bekymringer er høyst reelle og velbegrunnet. Samfunnet må fange opp de mange som faller utenfor skole og jobbgjennom lavterskeltilbud og individuell oppfølging, mener lege Helge Skjerven i Frende.

Publisert: