SKOLE: I går kveld kom den endelige avgjørelsen, tvunget lønnsnemd for lærerne. Da kunne de rundt 8500 streikende lærerne gå tilbake til arbeid uten å ha oppnådd noe.

Leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal omtalte øyeblikket som «mørkt», noe Cathrine Larsen stiller seg bak. For hun ble både skuffet og provosert over avgjørelsen, og føler streiken mer eller mindre var bortkastet.

— Jeg ble kjempesint og føler med dette at vi lærere ikke får den anerkjennelsen vi fortjener. Vi fikk høre gjennom pandemien hvor viktig vi var, og nå avgjøres streiken med tvunget lønnsnemd. Dette er en avgjørelse som virkelig ikke får oss lærere til å føle oss verdsatt, sier Larsen.

Det hele handler om lønnsutviklingen, og ofte får Larsen høre at lærerne er blant de best betalte i kommunen, men også de med lengst utdannelse. Så derfor er det på tide med bedre lønnsbetingelser, og streiken var et forsøk på å få bedre betalt.

Cathrine Larsen jobber på Harestad skole, og er engstelig for at lærere slutter i samtlige av kommunens grunnskoler. Norge som land har ikke råd til å miste flere lærere, pr. nå mangler landet 16.400 kvalifiserte lærere. Foto: Arkivbilde

— Lønnsutviklingen holder overhode ikke tritt med andre stillinger i kommunen, og jeg er bekymret for videre rekruttering. Søkertall for lærere taler jo sitt og flere lærere ønsker å slutte. Dette er en utvikling jeg misliker sterkt, vi mangler pr. nå 16.400 lærere, og vi har ikke råd til å miste flere.

Larsen er klar for å streike igjen ved neste tariffoppgjør, og mener at streiken kun er satt på pause. Nå skal alle avvik dokumenteres grundig, alle undervisningstimer med ukvalifiserte lærere skal noteres ned og sendes til kommunen.

— Politikerne må skjønne problemet vårt, for skolene i denne kommunen må ikke bli skoler med ukvalifiserte lærere. For jeg vet det allerede finnes skoler uten en eneste kvalifisert lærer i Rogaland. Slik må aldri Randaberg kommune sine skoler bli, avslutter Larsen.

Hun glemmer ikke 2004, da forhandlingsansvaret ble overført fra staten til KS. Det var en bekmørk dag i lærernes historie, men dagen i går seiler opp til samme nivå, en dag Cathrine Larsen aldri kommer til å glemme.