YR: Da er det slik at man via yr.no til nå har kunnet se fram de neste 9 dagene. Men, dette blir nå kraftig utvidet til å gjelde for de neste 21 dagene - selvsagt også her i Randaberg.

21-dagersvarselet viser, som navnet tilsier, værutviklingen 21 dager fremover i tid. Værvarslene viser temperaturutvikling og sjanse for nedbør dag for dag, og også en oppsummeringsboks med oversikt uke for uke tre uker frem. Disse langtidsvarslene vil først og fremst fortelle noe om sannsynligheter og trender, og vil ikke for eksempel si noe om akkurat når på dagen det begynner å regne om 2-3 uker. Varselet finner du under fanen “21-dagersvarsel” på nettsiden yr.no.

Dette er det aller første 21 dagers varselet for Randaberg. Foto: Skjermdump yr.no

– Værvarslene har blitt stadig mer detaljerte og fått hyppigere oppdatering. Dette har vært mulig fordi vi har ligget i forkant metodisk og teknologisk, blant annet i hvordan  vi bruker observasjoner av været. Forskningen vår har nå tatt dette videre og utvidet langtidsvarselet til 21 dager, sier Jørn Kristiansen, direktør for Senter for utvikling av varslingstjenesten på MET.

I en pressemelding fra yr heter det: «Det er ikke ofte at varslingshorisonten blir utvidet, og det har vært en lang utvikling fram til dagens 21-dagersvarsel. På starten av 1900-tallet varslet vi i Norge været kun for inneværende dag, med en antydning av været også for kommende dag. De kommende over 100 årene har værvarslingen hatt en enorm utvikling både i Norge og resten av verden. På starten av 1970-tallet begynte MET med 5-dagersvarsel på NRK TV, og på slutten av 1990-tallet startet vi å varsle 10 dager frem. I mer enn 16 år har Yr levert værvarsler til allmennheten. Utviklingen har vært forskningsdrevet og brukerorientert».

Værdataene i det nye langtidsvarselet er hentet fra det europeiske meteorologisenteret, ECMWF. Utviklingen av det nye varselet er en del av arbeidet i Climate Futures , hvor MET er en av samarbeidspartnerene. NRK er også med å utvikle de nye varslene på Yr. Yr er et samarbeid mellom NRK og MET.