NTB: – Stadig flere ukrainske flyktninger legger stort press på tjenestene. Det vil øke når regjeringen ber kommunene bosette 37.000 flyktninger i 2024. KS ønsker en tettere dialog med regjeringen om situasjonen, sier KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen i en pressemelding.

Det er landsstyret i KS som har vedtatt at de vil ha denne dialogen og flere tiltak. Det er særlig boligpolitiske virkemidler og økt tilskudd til språkopplæring som vektlegges av kommunene. De vil også ha styrkede tiltak fra Nav og ordninger som motiverer arbeidsgivere til å ta inn flyktninger.

– Integreringstilskuddet skal gi en rimelig dekning av kommunenes utgifter det året flyktningen blir bosatt og de fire påfølgende årene. Nivået vi foreslår for neste år legger til rette for en fortsatt god dekning av kommunenes utgifter, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Samtidig vedgår hun at det høye antallet ankomster legger press på offentlige tjenester.

– Kostnadene knyttet til integrering er samtidig usikre, fordi vi vet ikke hvor mange som kommer. Regjeringen følger derfor nøye med på situasjonen. Jeg har god kontakt med KS om Ukrainasituasjonen, og senest i dag hatt dialog om dette.

(©NTB)