UTELIV: Det går mot slutten av januar 2023, og mange har valgt å ha en hvit måned etter desember, noen har også nyttårsforsett om et hvitt år. På puben i Randaberg har i hvert fall etterspørselen etter alkoholfritt økt betraktelig.

— Jeg har jobbet her i 1,5 år nå, og i fjor solgte jeg et par enheter i løpet av året, men bare nå i januar har jeg solgt seks enheter i løpet av hver vakt, sier Albin Orlishta.

Grunnene til at folk kjøper alkoholfritt er mange; enten er de gravid, har migrene, noen kjører og andre skal noe etter å ha vært på puben. Det kan virke som om det alltid er en unnskyldning for å drikke alkoholfritt.

— For oss betyr alkoholfritt salg en mindre kunde å stresse med, og som regel er de mer respektable de som kjøper alkoholfritt, avslutter Orlishta.

I løpet av en dag går det unna rundt 200 enheter med alkohol, så det er ingen nedgang i salg av alkoholholdig drikke.

Håkon Sokn (t.v.) og Audun Aske tok turen innom puben etter en tur rundt Hålandsvatnet. Foto: Simen Ingemundsen

To av kundene som er innom puben på formiddag når Randaberg24 er innom, er onkel Håkon Sokn og nevø Audun Aske. De kommer helt fra Mosterøy, ikke for å besøke puben, men for å gå rundt Hålandsvatnet.

— Etter en lang tur rundt Hålandsvatnet var det fint med et stopp her, sier de begge samstemt.

Sokn velger alkoholholdig øl, mens Aske velger alkoholfritt. Sistnevnte kjører for anledningen.

— Det er flott at folk velger alkoholfritt, og de har godt utvalg her på denne puben, så denne Erdingeren kan jeg virkelig anbefaler, sier Audun Aske som skryter av puben på Randaberg.

— Vi pleier som regel å ta turen til Stavanger når vi først er på hjul, men det blir ikke siste besøke her på randabergpuben, avslutter Sokn, mens Aske nikker seg enig og tar opp glasset til et rungende «SKÅL!»